Planinsko društvo Tolmin

Chamonix

Belo jezeroOdpravili smo se v Chamonix na treking. Večina mesto pozna po tem, da je izhodišče za Mont Blanc, zelo malo pa se jih odpravi tja zaradi prelepih pohodniških tur. V zgodnjih popoldanskih urah smo prispeli v Chamonix in si v campu postavili šotore, ki so imeli razgled na znano steno Aiuguille de Dru.

Ker je pričelo deževati smo si prvi dan odšli ogledat mesto in okolico. Drugi dan se prebudimo v jasen dan in gremo na turo do koče Tete Rouse 3167m, ki je na poti za Mont Blanc. Najprej z gondolo na Bellvue , potem naprej z zobato železnico "The Tramway du Mont Blanc" do Nid d Aigle 2372m. Po dveh urah in pol hoje gremo še čez ledenik in pridemo do koče, kjer se naša tura konča.  Odprejo  se nam prelepi razgledi na ledenike in pot, ki pelje naprej proti Mont Blancu. Tretji dan se spet prebudimo v jasno jutro in dan izkoristimo za našo najvišjo točko, to je Aiguille de Midi, ki je visok 3842m. Nanj pelje gondola, za katero pa je treba imeti nekaj potrpljenja, da prideš na vrsto. To je tudi ena največjih turističnih točk v Chamonixu. Na vrhu se ne zadržimo dolgo, čeprav te povsem očara pogled direktno na Mont Blanc in ostale štiri tisočake.

Z gondolo se odpravimo še na drugo stran Chamonija in se peš odpravimo po lepi poti med granitnimi vrhovi in nasproti nas občudujemo Mont Blanc in Aiguille de Midi, s katerega smo se pred kratkim vrnili. Četrti dan je naš cilj jezero Lac le Blanc, ki je na višini 2352m. Spet se odpeljemo z gondolo, nato pa po razgledni (balkonski) poti do jezera. Čeprav smo že tri dni občudovali vso lepoto okoli Chamonija, je bila ta pot ena najlepših na našem trekingu. Kar prehitro smo prišli do dveh ledeniških jezer, naredili še krog okoli njega in se po drugi poti vrnili proti našemu izhodišču. Naš namen je bil priti še do enega ledenika Argentiere na višini 3400m, vendar nam je nevihta žal to pot preprečila. Zadnji dan smo se namesto skozi tunel Mont Blanc v Slovenijo odpravili čez prelaz St. Bernard 2469m, kjer so doma psi bernardinci. Na prelazu smo se odločili, da obiščemo še en vrh nad jezerom, ki je visok 2900m, na katerega je speljana lepa lahka ferata. S tem smo tudi zaključili naš treking in se odpravili nazaj v Slovenijo.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo in foto Alenka Lužnik

Natisni E-naslov