Planinsko društvo Tolmin

Soški AO

Bogato tradicijo alpinizma so začeli pisati Valentin Stanič, Henrik Tuma, trentarski vodniki in posamezni vodniki iz Zatolmina, Čadrga in drugih tolminskih vasi, ki so si delno služili kruh z vodenjem tujih alpinistov v tolminske gore.

Planinski klub Krpelj je bil prva organizirana oblika jamarstva in alpinizma pri nas. Takoj po vojni, leta 1951, pa je že bil na pobudo Franca Ceklina in Petra Berginca, ustanovljen prvi Alpinistični odsek. Z leti je delovanje odseka nekoliko zamrlo. Posamezniki in skupine so delovali v okviru AO Nova Gorica, Ljubljana Matica in SAO Bovec, ter v okviru neformalne skupine »Drežniški samorastniki«.

Leta 1979 se je dejavnost alpinistov v Dolini Soče tako razširila, da je kar štirideset zagnancev ustanovilo Soški alpinistični odsek, ki še sedaj deluje. V  šestindvajsetih  letih delovanja so se zvrstili naslednji načelniki: Boris Mlekuž, Vlado Skubin, Žarko Trušnovec, Edo Kozorog, Darko Podgornik, Peter Mežnar, Simon Čopi, Matija Klanjšček in sedaj Peter Poljanec. Prva leta so vse sile napeli v popularizacijo dejavnosti, vzgojo in pridobitev najosnovnejše opreme. Kasneje je bil odsek vse bolj uspešen tudi v vrhunskem alpinizmu in odpravarstvu.

Kljub vsemu pa člani niso pozabili na vzgojo mladine (alpinistična šola je organizirana vsako drugo leto), pisanje člankov in vodniške literature ter na  skupne ture in spominske tabore.  Vmes pa so ves čas aktivni v domačih gorah. Predvsem v Vršacu, Planji in Jerebici o tem pričajo številne prvenstvene smeri.

Člani odseka se v zimskem času srečujejo ob petkih v prostorih Gorniškega učnega centra v Tolminu. Načelnik SAO je Sandro Krajnik (tel. 041 615 871).

Natisni E-naslov