Planinsko društvo Tolmin

Planinski izlet v okolico Unca z ogledom Unške koliševke

PD Tolmin in Društvo upokojencev občine Tolmin vabita v sredo, 17.7., na planinski izlet v okolico Unca. Našo pešpot bomo začeli v naselju Planina in se napotili proti gradu Hošperk. Od tu bomo pot nadaljevali proti Unški koliševki.To udorno jamo so italijanski vojaki spremenili v skrivni objekt s 15 km rovov, ki so jih pozneje skoraj v celoti uničili. Za ogled jih je ostalo samo še cca 1,5 km. Po ogledu se bomo bomo napotili  do vhoda v Planinsko jamo in se mimo Ravbarjevega stolpa vrnili na izhodišče. Za to krožno pot bomo potrebovali 3-4 ure z višinsko razliko 250m. Za ogled rovov je obvezna uporaba čelne svetilke, priporočljiva pa tudi uporaba čelade.
Odhod avtobusa s parkirišča Brajda ob 7. uri z možnostjo vstopanja na poti do Idrije. Prijavite se Mari Vidic na tel. 040 232 898 oz. na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.  do nedelje zvečer, 14.7.. Vodniki.

Natisni E-naslov

Jerebica, 2126 m

Planinsko društvo Tolmin vabi v soboto, 13. 7. 2024, na Jerebico, 2126 m.
Iz doline Možnice se bomo povzpeli na razgledni vrh v Julijskih Alpah, ki leži na meji med Italijo in Slovenijo. Pot je zahtevna, za vzpon in spust bomo potrebovali 9 ur, za kar je potrebna dobra kondicija.
Informacije in prijave do petka, 12. 7. na telefonski številki 031 890 079 (Mija Kokošin).

Natisni E-naslov

Monte Rite

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Monte_Rite_2024_1.jpgPohod smo pričeli iz parkirišča na prelazu Cibiana di Cadore. Pot nas je sprva vodila po cesti, ki je zaprta za promet. Kmalu smo zavili na lepo gozdno stezico, ki nas je v položnih serpentinah pripeljala na greben naše gore. Že tukaj so se nam ponudili lepi razgledi na okoliške gore. Nadaljevali smo po travnati poti in kaj kmalu smo dosegli vrh. Na vrhu se nahaja muzej znanega alpinista Reinholda Messnerja. Vojaško utrdbo zgrajeno v prvi svetovni vojni je leta 2002 prenovil in poimenoval muzej v oblakih. Planota na vrhu ponuja 360° panoramo najbolj spektakularnih gora v Dolomitih: Monte Schiara, Monte Agner, Monte Civetta, Marmolada, Monte Pelmo, Tofana di Rozes, Sorapis, Antelao, Marmarole. Turo smo zaključili krožno po cesti.

Izlet sta vodila in Nada in Davorin Gaberšček

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov

Na pohodu od češnje do češnje

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Od_cesnje_do_cesnje_24_1.jpgPohod od češnje do češnje v organizaciji Planinskega društva Brda, tudi letos je bil dobro obiskan, je potekal po turistični poti Črnica, poimenovani po stari sorti češenj. Od vinske kleti v Dobrovem nas je pot vodila po kolovozih, malo navzdol, malo navzgor, prečkali smo potok in se nato povzpeli do kapelice pri Šlovrencu. Razgledi so bili po deževnem vremenu čudoviti vse do Matajurja, Krna in drugih nam domačim vrhovom ter na drugo stran na Brda (Hruševlje, Neblo) in tudi Furlanijo. Pokrajina je urejena in povsod prepredena z vzorno urejenimi vinogradi.

Preberi več

Natisni E-naslov

48. tradicionalni pohod na planino Sleme iz Tolmina

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Sleme_80_let_7.jpgV nedeljo, 26. 5., ob 6.30 smo se v Tolminu zbrali člani PD Tolmin, PD Kobarid in Planinske družine Benečije. Odpravili smo se skozi Zatolmin in se nato vzpenjali ob vznožju Vodil vrha proti severu. Kmalu se nam je odprl pogled na vas Čadrg, dolino Tolminke in naše lepe gore in korak je postal lažji. Posijalo je sonce, ki nas je spremljalo po poti. Tako smo lahko v vsem svojem sijaju občudovali Krnsko pogorje in cvetoče planinske pašnike, na katerih so počivale simpatične krave. Ko smo po štirih urah hoda prispeli na cilj, so sonce zakrili oblaki in postalo je hladno, a nas je pogrel topel čaj, ki so nam ga pripravili na planini. Po kratkem počitku smo se ob spomeniku padlih udeležili proslave ob 80-ti obletnici bitke pod Rdečim robom, ki se je zgodila v letu 1944. Pozdravila nas je predsednica PD Tolmin Milena Brešan, Žarko Rovšček pa nam je pripovedoval zgodbo o teh težkih časih. Člani PD Tolmin so zapeli nekaj pesmi, skupaj pa smo v spomin na našega dolgoletnega vodnika Rudija Raucha zapeli »Zakrivljeno palico v roki«. Polni vtisov smo se vračali proti dolini ob vznožju Mrzlega vrha in Vodil vrha. Tik preden smo zagledali okolico Tolmina s Kozlovim robom, nas je za kratek čas ujel tudi dež. To nam ni pokvarilo dobre volje, v dolino smo se vrnili zadovoljni in polni pozitivne energije.
Zapisala: Mija Kokošin.
Foto Miljko Lesjak, Žarko Rovšček, Mija Kokošin
#TVU2024, SLOVENIJA PLANINARI

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov

Pohorje: Od Maribora do Rogle

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_MB_koca.jpgPD Nova Gorica in PD Tolmin vabita v 𝐬𝐨𝐛𝐨𝐭𝐨 𝐢𝐧 𝐧𝐞𝐝𝐞𝐥𝐣𝐨, 𝟔. 𝐢𝐧 𝟕. 𝐣𝐮𝐥𝐢𝐣𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒, na Pohorje od Maribora do Rogle. Člane društev vabimo, da se prijavijo najpozneje 𝐝𝐨 𝐩𝐞𝐭𝐤𝐚, 𝟏𝟕. 𝟓. 𝟐𝟎𝟐𝟒 po tel. 05 302 30 30 (PD Nova Gorica) in vplačajo akontacijo 50 €. Predviden je avtobusni prevoz. Poskrbljeno bo za prenočišče z vključeno večerjo in zajtrkom. Predviden prispevek pri 20 udeležencih bo 110 €, pri 40 udeležencih pa 80 €.

Vodila bosta Simon Gorjup in Lidija Vončina.

Preberi več

Natisni E-naslov

Izliv Soče

 b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Izliv__Soce_17_1.jpgTokratni pohod smo naredili bolj položno. Za cilj smo si izbrali izliv Soče v morje. Začetek naše poti se je začel v narodnem parku Isola della Cona. Poleg izliva naše lepotice smo si ogledali še park, kjer domuje preko tristo vrst ptic. Čeprav smo bili na morju, smo v lepem vremenu uživali tudi v razgledu na naše gore. Na poti domov smo si ogledali v Sredipolju še spomenik in muzej padlim v prvi svetovni vojni. Na dvaindvajsetih nadstropjih je pokopanih preko sto tisoč padlih. Na koncu se nam je le nabralo nekaj višinskih metrov.

Nada in Davorin Gaberšček

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov

Rudijev spominski pohod

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_RudiR_spomin_pohod_6.jpgNa prvi Rudijev spominski pohod smo se tolminski planinci odpravili v Benečijo. Pohod smo pričeli v vasi Prešnje, se povzpeli na Karkoš (453 m), nadaljevali na Staro Goro (618 m) in zaključili na Špiku (659 m). Na poti smo premagali približno petsto višinskih metrov in prehodili 11 km poti. Ker je noč poprej sneg pobelil vrhove in dež očistil ozračje, so bili vremenski pogoji res odlični, kar je tudi vplivalo na razpoloženje pohodnikov, ki so uživali v poti in razgledih.

Mara Vidic, planinska vodnica

Foto: Jolanda Kofol in Simon Tulipan

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov

Pohod od češnje do češnje

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Cesnje_2024_5.jpgV nedeljo, 7. aprila 2024, se je lepa skupinica PD Tolmin udeležila pohoda med cvetočimi češnjami, ki ga vsako leto organizira Planinsko društvo Brda. Izhodišče ture je bilo v Cerovem pri vaškem domu, nadaljevali smo po terasah burno cvetočih češenj v Dolnje Cerovo, se spustili v dolino Briše, kjer so nas pogostili s sladicami in pijačo. Postalo je že vroče, vendar smo nadaljevali nazaj v Gornje Cerovo, si ogledali cerkev sv. Lenarta in prisostvovali zgodovinski razlagi zgodovine cerkve in vasi Cerovo, kjer smo pohod tudi zaključili.
Foto Slavica Boljat

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov

Pohod Po stopinjah Valentina Staniča

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Po_Stanicevih_stopinjah_2024_3.jpgDanes smo se udeležili 29. tradicionalnega pohoda PO STOPINJAH VALENTINA STANIČA. Štartali smo v Solkanu in se povzpeli čez Sabotin do Vrhovelj v Goriških brdih. Zaključek pohoda je bil v Kanalu ob Soči. Preživeli smo lep sončen dan in uživali v razgledih na Sočo , ki se je vila po dolini.

Tekst in foto: Senka Krapež

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov

Lepote Zgornjesavske doline

b_150_100_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Zgornjesavske_doline_7.jpgČe bi lahko naročili vreme, bi se odločili za prav tak dan, kot nas je pričakal v sredo, 20. marca. Že vožnja do visokogorskega prelaza Predel je nudila čudovite razglede po Soški dolini in vseh vrhovih; da o Soči ne govorimo, saj s svojo barvo prav bode v oči. Le krajši del poti s Predela proti Rabeljskemu jezeru nas je objela megla, prav kmalu pa nas je spet obsijalo sonce.

Mara in Simon, ki sta vodila izlet skupine planincev upokojencev, okrog 70 se nas je zbralo, med njimi je bilo kar precej novih pohodnikov, sta za prvi ogled izbrala naravni rezervat oziroma jezerce Zelenci, iz katerega vre iz plasti jezerska kreda, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo. Rezervat, v katerem je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, med živalskimi pa so zastopane predvsem dvoživke in razni ptiči, leži takoj za vasjo Podkoren. Rezervat je lepo urejen, močvirnato okolico pa si je mogoče ogledati po lesenih brveh.

Preberi več

Natisni E-naslov