Planinsko društvo Tolmin

  • Home
  • Izleti in pohodi

Program tur in pohodov za leto 2021

Program planinskih tur in pohodov v letu 2021 je pripravil vodniški odsek. Realizacijo pa nam bo nedvomno krojila epidemija oz. ukrepi vlade.
Vodniški odsek si pridržuje pravico do odpovedi pohoda oz. ture v primeru nezadostnega števila udeležencev, slabega vremena ali ostalih objektivnih razlogov. Pridržujemo si tudi pravico do spremembe datuma oziroma smeri pohoda, če bi tako narekovali že omenjeni razlogi. Udeleženci morajo biti za turo oz. pohod ustrezno pripravljeni in opremljeni. Na zahtevne in zelo zahtevne ture se lahko podajo samo člani z ustrezno telesno pripravljenostjo in izkušnjami iz visokogorja. Vodnik ture oziroma pohoda ima pravico zavrniti udeleženca pred ali med turo oziroma pohodom, če je le-ta neprimerno pripravljen, opremljen ali je nediscipliniran. Hodimo na lastno odgovornost! Razpis posameznega pohoda oz. ture je objavljene na oglasnih mestih in na spletu http://www.pdtolmin.si/ (novice) in FB strani društva.
Vodniki zbirajo prijave na posamezno turo praviloma v četrtek pred turo ob 18.30 uri v pisarni PD. Njihovi kontakti so objavljeni spodaj.

Vabimo vas, da se nam pridružite:

Januar

Datum

Tura, pohod

Kratek opis

Zahtevnost*

Vodnik


9

Črvov vrh,
974 m

Nočni zimski pohod ob polni luni. Izhodišče na Ponikvah- Šentviška gora na Tolminskem. Lahke hoje 4 ure.


L

Vinko Pagon

Februar


8
Po poti kulturne dediščine  Tradicionalni pohod po Poti kulturne dediščine Žirovnica. Deset kilometrov dolga, krožna pot je nezahtevna in primerna za pohodnike vseh starosti. Z vlakom s Postaje  do Žirovnice in povratek v  popoldanskem času.
    

L

Slavica Boljat 

 


20

Ruthin pohod okoli Blejskega jezera

Vsako leto poteka pohod in tek okoli Blejskega jezera v dobrodelne namene.

L

Slavica Boljat

Marec


7

Po Vojkovih
poteh na
Nanos

Na Nanos vodi več poti, izbrali bomo najlažjo, glede na razmere. Hoje 4 ure.

L

Simon Gorjup


13

Königstuhl, 
2336 m, Kraljevi stol - lahek turni smuk
Vrh spada v skupino gorkega masiva Nockbergen in leži na stičišču treh avstrijskih dežel Koroške, Štajerske in Salzburške ter je primeren za turno smučanje. Lahki turni smuk. Poleg obvezne turno smučarske opreme, je obvezen trojček: žolna, lopata in sonda.

 

TS
L

 

Alenka Lužnik

21

Porezen,
1632 m

Tradicionalni zimski pohod, hoje 4-5 ur. Glede na razmere, je pohod lahko zahteven. Obvezna zimska oprema: dereze, cepin, čelada.

LZ

Vinko Pagon

27

Po stopinjah Valentina Staniča

Iz Solkana po grebenu Sabotina do zaselka Vrhovlje, nato z avtobusom v Kanal. Lahke, deloma zahtevne hoje bo 4 - 5 ur.

L

Slavica Boljat

April
 


11

Mrzovec,
1407 m

Mrzovec je najvišji vrh v občini Nova Gorica in drugi najvišji vrh na Trnovski planoti. Zaradi poraslega planotastega vrha je brez razgleda, vendar s 5 m visokim stolpom, ki razgled omogoča. Od izhodišča na Mali Lazni po gozdni poti, mimo naravnega spomenika Smrečje do vrha. Sestop po strmi poti do Turškega klanca na cesti Lokve-Predmeja. Lahke hoje bo 4 ure.

 


L


Davorin in Nada  Gaberšček


24-25


Rečiška pot


Pot obkroži idilično Rečiško dolino, ter gre po osmih vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja. Cela pot je dolga 34,4 km, najvišji vrh je visok 1090m, najnižji 220 m. Srednje lahka tura, dnevno bo 6-7 ur hoje.

L

Slavica Boljat
Darij Kenda

Maj


9


Blegoš,
1562 m

Izhodišče ture je v idilični vasici Robidnica na sedlo Slugov grič, mimo koče na Blegošu, ter na vrh. Sestop proti jugu, mimo bunkerjev in čez Črni vrh - smučišče, na izhodišče. Lahke hoje 5-6 ur.

L


Slavica Boljat

   
15


Po Kosmačevi učni poti

Iz Dolenje Trebuše do Mosta na Soči, nato z ladjico do sotočja Soče in Tolminke, ter zaključek v knjižnici Cirila Kosmača. Lahka tura, hoje 6 ur,

L

Mara Vidic


22.
29


Dovška Baba, 1896 m in Hruški vrh, 1776 m

Dovška Baba in Hruški vrh se nahajata na mejnem grebenu med Slovenijo in Avstrijo. Tudi tu meseca maja cvetijo bele narcise. Naredimo krožno turo. Lahke hoje je 5-6 ur.


L

Alenka Lužnik


30

45.
tradicionalni pohod na planino Sleme, 1448 m

Spominski pohod na planino Sleme, kjer bo ob 11. uri pri spomeniku padlim spominska slovesnost. Začetek in zaključek krožne poti je v Tolminu, za katero bomo potrebovali 7 ur.

L

Mija Kokošin   Mara Vidic

Junij

6

Od češnje do češnje

Pohod poteka po poteh goriških Brd, ki imajo imena po starih češnjah. Lahke hoje je 5-6 ur.

L

Slavica Boljat


12

27


Amariana,
1905 m,

Karnijske Alpe


Razgledna gora, piramidaste oblike, nad Tolmezzom. Izhodišče na prelazu Cristo di Forza. Pot vodi najprej skozi redek gozd, nato preide na travnate strmine, višje pa premaga še skalnat žleb zavarovan z jeklenico. Sestop po isti poti. Čas za delno zahtevno pot je 5-6 ur hoje.


Z

Nada in Davorin Gaberšček

13

Plešivec,
2184 m, 
Loška stena

Planinski izlet bomo začeli v dolini Bavšica, mimo zapuščene vasice Logje do planine Bale ter istoimenske lovske koče. Nato se bomo povzpeli na sedlo Prevala in čez Brežič nadaljevali  po grebenu do vrha po brezpotju. Z vrha nas čaka čudovit razgled na okoliške gore.  Za celotno pot bomo potrebovali 8 ur lahke hoje.

Z

Mija Kokošin

 Julij


11


Gore nad Piancavallom


Nad smučiščem Piancavallo se dviga gorska pregrada Karnijskih Predalp. V tem grebenu je kar nekaj  iztopajočih vrhov.  Izbrali bomo Cimon dei Furlani, 2183 m in Cimo Manero, 2251 m, ki je tudi najvišja. Z vrha je izjemen razgled od velikanov Dolomitov do Julijskih Alp. Izhodišče ture je pri smučišču. Za zelo zahtevno pot bomo potrebovali 6-7 ur. Obvezna oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada.ZZ


Nada in Davorin Gaberšček

18

Srečanje planincev na planini Razor

Tradicionalno srečanje planincev in drugih ljubiteljev gora s kulturnim programom.

L

 Milena Brešan


31

Stol,
2236 m,
Karavanke

Stol je z višino, 2236m, najvišji vrh v Karavankah. Tokrat se bomo nanj povzpeli po severni, avstrijski strani, po strmi, skalnati steni. Po krožni poti bomo sestopili mimo Celovške koče na izhodišče. Zelo zahtevna tura, hoje 7-8 ur.ZZ


Alenka Lužnik

Avgust


14


Vrh Leh,
1958 m


Vrh spada v jugozahodni greben Bavškega Grintavca, ki tvori visoko pregrado med Soško dolino in Bavšico in se konča z vrhom Svinjaka. Pozabljeni vrhovi v grebenu so zaradi brezpotja in poraščenosti težko dostopni in imajo skrajno redke obiskovalce. Izhodišče ture v vasi Soča, Lemovlje, nato čez strma južna pobočja pod Kalom do lovske koče. Od koče po stezici do sedelca Pri Banderi in na vrh. Sestop po smeri vzpona. Za deloma tudi zahtevno pot bomo rabili 8 ur hoje. Obvezna čelada. 

Slavica Boljat


21


Špik Hude police, 2420 m- ferata  »Pot Leva«

 


Špik Hude police je razgleden vrh, ki se nahaja v Italiji med Montažem in Višem. Z vrha, ki je pogosto poln kozorogov, lahko občudujemo najvišje vrhove zahodnih Julijcev. Nadaljevali bomo po zelo zahtevni poti »Pot Leva« pod ostenjem Špikov do poti za Montaž. Tu sestopimo do planine Pecol. Zelo zahtevne hoje bo 6-7 ur. Obvezna oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada.


ZZAlenka Lužnik

28

Lienški Dolomiti

Nahajajo se južno od mesta Lienz (A). V osrčju teh vršacev se nahaja koča Karlsbader Hütte, kjer se bo skupina razdelila. Prva skupina se bo povzpela na Seekofel, 2738 m, druga si bo ogledala okolico jezera. Za prvo skupino po zelo zahtevni smeri, bo 9 ur hoje, za drugo skupino, bo lahke hoje 4 ure. Za zelo zahteven vzpon je potrebna oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada.


ZZ
L

Nada in Davorin Gaberšček

 September
 


11

Prestravljeno na oktober


Po grebenu Ljubeljščice na Zelenico, 
Karavanke

Izhodišče ture na prelazu Ljubelj, po stari poti do koče na Ljubelju in po graničarski stezi čez Spodnji Plot, Srednji vrh, Povno peč na sedlo Čez Pod in na vrh Ljubeljščice-Triangel, 1704 m. Sestop mimo koče na Zelenici na izhodišče. Tura je  zelo zahtevna, zato obvezna oprema: samovarovalni komplet, plezalni pas, čelada. Čas hoje 6-7 ur.


ZZ


Slavica Boljat
Darij Kenda


18-19


Kriški podi,
2050 m


Iz Zadnjice v Trenti bomo hodili po markirani poti, sprva skozi gozd, potem pa po vse bolj razgledani poti, kjer bomo lahko opazovali najvišje vrhove nad Trento. Prespali bomo v Pogačnikovem domu in se naslednji dan vrnili po isti smeri. Lahke hoje bo 8 ur.


L

Mija Kokošin

25

Breški Jalovec,
1613 m

Tradicionalni pohod iz Breginja, preko Malega in Velikega Musca na vrh. Sestop v vas Brezje in prevoz do Breginja. Lahka tura, hoje 7 ur.

L

Nada in Davorin Gaberšček

26

ODPOVEDANO

 

Šober/

Monte Sciaber

1953 m

Razgledna gora nad Rabljem /Cave del Predil


Tura je vključena v Festival pohodništva Doline Soče.

 

L

 

Slavica Boljat

 

Oktober


2

Odpovedano


Kaluder,
1980 m,
Julijske Alpe

 


Vrh nad Soško dolino. Izhodišče v Vrsniku/ Pod Zjabci in po markirani poti do planine Za Skalo. Tu sledimo pastirski stezi do planine Za Črnim vrhom, po strmem melišču na greben in skozi nadležno rušje na vrh, ki ne skopari z razgledi. Sestop mimo opuščenega zaselka Črče na izhodišče. Za zahtevno brezpotje bo 7-8 ur hoje. Obvezna čelada.


Z
 
Slavica Boljat


9

Odpoved


Banjšice, Po Sedevčičevi
poti


Pot čez travnike in kraško pokrajino v pravih jesenskih barvah. Izhodišče na Banjšicah,  lahke hoje 4-5 ur.

L

Milena Brešan


10

Odpoved organizatorja


Burnjak, praznik kostanja


Praznik prirejajo Slovenci iz Benečije. Pohod poteka po zgodovinskih in kulturnih znamenitostih Benečije. Lahke hoje 4-5 ur.


L

 Slavica Boljat


17

odpovedano


Zagorelec,
2090 m

Samotni vrh pod Bavškim Grintavcem. Tura je orientacijsko izredno zanimiva, hoja pa zaradi gostih in visokih trav v vzponu tudi naporna. Že gosto zaraščena markirana pot do planine Bukovec nam bo nakazala silno redko prisotnost človeka in obudila spomin na živahne trentarske čase. Morda pa bomo srečali zgovornega pastirja, ki bo pod strmimi pobočji visokih gora iskal svoje koze? Za krožno, zahtevno, deloma tudi zelo zahtevno pot, bomo rabili 9-10 ur hoje.


ZZ

Slavica Boljat

17

Vršič vrh,
1737 m

S parkirišča pri Koči pri izviru Soče se usmerimo na pešpot, ki pelje na Vršič. Hodimo skozi gozd, čez potok Limarico, kjer se nam začnejo odpirati lepi razgledi na Julijce. Ko pridemo do Ruske ceste, nas ta pelje do prelaza Vršič, kjer nadaljujemo do Tičarjevega doma, od tu pa naprej čez razgledna pobočja, vse do lepega razgleda na Ajdovsko deklico in do Poštarskega doma na Vršiču. Stezica nas od tu pripelje na Vršič vrh. Čas hoje: 5-6 ur.


L

Mija Kokošin

November

13

Organizator je  pohod odpovedal
(Covid!!)

Krn - pohod spomina 1918-2020

Iz Lepene do Krnskega jezera, sestop po isti poti. Lahke hoje 4-5 ur.
Pohod je posvečen spominu padlih in umrlih vojakov na soški fronti in koncu 1. svetovne vojne. Spominska slovestnost bo ob 13. uri ob Krnskem jezeru.

LZ

Mara Vidic


20

Po stezicah,
ki so včasih
bile…

Stezice bomo iskali po Šentviški planoti. Lahke hoje 4-5 ur.

L

Vinko Pagon

December

4

Jelenk,
787 m

Pohod poteka iz Kanala ob Soči do vasi Kanalski vrh, mimo lovske koče na vrh. Sestop po krožni poti v Kanalski vrh in po isti smeri v Kanal. Lahke hoje 5-6 ur.

L

Slavica Boljat
Darij Kenda

5

Miklavžev pohod na
Krasji vrh,
1773 m

Izhodišče v Drežniških Ravnah in po markirani poti na vrh. Sestop preko planine Zaprikraj na izhodišče. Zahtevna zimska tura. Hoje 5-6 ur. Obvezna zimska oprema: čelada, cepin, dereze.

LZ

Davorin in Nada Gaberšček

18

Javornik,
1240 m

Zimska tura, hoje 4 ure.

L

Simon Gorjup

19

Ob meji
brez meje

Pohod poteka po meji med Italijo in Slovenijo čez »drn in strn«. Lahke, nezahtevne hoje 4-5 ur.

L

Slavica Boljat

26

Nočni pohod
na Mengore

Ko se znoči se iz Modrejc povzpnemo na Mengore in sestopimo po krožni poti v Modrejce. 4 ure lahke hoje.

L

Mara Vidic

 *Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, TS - turna smuka


Seznam vodnikov - telefonski kontakti


 1

Boljat  Slavica

051 622 962  

 2

Brešan Milena   

041 743 356  

 4

Gaberšček Nada

031 876 010

 5

Gaberšček Davorin

031 868 031

 6

Gorjup Simon

031 344 967  

8

Kokošin Mija

031 890 079

10

Lužnik Alenka

051 387 864

 11

Pagon Vinko

041 261 075

12

Rudi Rauch

031 756 082

13

Vidic Mara

040 232 898


POHODI V LETU 2021 /vodita Mara Vidic in Rudi Rauch tel. 031 756 082/

Program zaradi epidemije v letu 2020 ni bil izveden, upamo, da nam bo letošnje leto bolj naklonjeno.
 

Termin

Pohod

Kratek opis

*Zahtevnost

januar

STRUNJAN -
LUCIJA -
PIRAN - FIESA

Pohod bomo začeli na avtobusnem postajališču Strunjan, prečkali Parenzano in se podali v breg levo od tunela Valeta. S slemena  bomo pot  nadaljevali do Lucije in ob obali do Pirana ali Fiese. Predviden čas hoje je  3- 4 ure.

L

februar

SLAP RINKA

V februarju se bomo podali na »Pot po Logarski dolini« do slapu Rinka. Celotna pot je dolga 7 km in se jo lahko tudi skrajša.

L

 

marec

LIVEK -

TOPOLOVO

Prehodili bomo »Topolovško pot« iz vasi Livek čez Brezo do Topolovega v Benečiji. Pot je bila v preteklosti pomembna povezava obeh dolin, vse do postavitve meje leta 1947, ko je postala prepovedano območje. Danes pa zopet živi. Hodili bomo približno 3 ure.

L

 

april

PO POTEH SPOMINOV
IN NOSTALGIJE
Sprehodili se bomo po območju iz Rudijevih zgodnjih otroških in najstniških let vojnega in prvih let povojnega časa. Črmošnjice, Divji potok, Srednja vas, Brezovica, Blatnik… Lahke hoje bo 3 ure

L

 

maj

PO
RAKITOVSKI PLANOTI
Pohod bo potekal po delu krožne poti Lačna - Mlini - Lačna. Iz križišča cest pri Smokvici (300 m.n.m.) se bomo povzpeli na najvišjo točko našega pohoda, Veliki Gradež (507m.n.m.), nato pohod nadaljevali po Rakitovski planoti, mimo Treh očk in se spustili v Dvore. Cca 3 ure hoje.

    L     

junij

PO POTI  DVEH SLAPOV

Pot dveh slapov je krožna pot, v bližini Višnje gore, ob potoku Višnjici in njenem pritoku Kosci ter vaseh v njuni bližini. Najvišjo višino na poti dosežemo na Kuclju (748 m) in Gradišču (706 m). Hoje 4 ure.

L

julij

ŠUNIKOV
GAJ, SLAP
PRI
IZVIRU
LEPENJICE

Zapeljali se bomo v Lepeno in sicer od Šunikovega gaja do slapu pri izviru Lepenjice. Nekateri bodo tu pohod zaključili, ostali se vrnejo do izhodišča. Celotna pot je dolga 3- 4 ure.

L

avgust

V NEZNANO 

   ???
L

september

LOVRENŠKA - RIBNIŠKA
JEZERA
Septembra se podamo na Roglo, predvsem z namenom sprehoda po novi poti med krošnjami. Pot bo podaljšana do Ribiških jezer ali samo do Lovrenških, odvisno od želja in zmožnostih posameznih pohodnikov. Za celo pot bo 6 ur.

L

oktober


VIŠEVNIK

Tokrat se bomo povzpeli nad 2000 m in sicer na 2050 m visoki Viševnik z Rudnega polja. Pohod bo prilagojen za vse pohodnike. Približno 5 ur hoje.

L

november

PO GREGORČIČEVI POTI Vemo, da je pesnik Simon Gregorčič tretjino svojega življenja preživel na Gradišču nad Prvačino. Tu je napisal svojo znano pesem »Nazaj v planinski raj«. Domačini so v njegov spomin, leta 2010, odprli pohodno pot iz Renč do Gradišča. Hoje 3 ure.

L


december


PRIŽNICA
NAD PLAVAMI

V 1. svetovni vojni, krvava kota 383, ko je italijanska vojska, v prvih dneh soške fronte, za vsako ceno hotela zavzeti ozemlja na levem bregu Soče. Krožno pot bomo začeli v Plavah. Mimo vojaških objektov iz 1. svetovne vojne se bomo povzpeli na vrh in nato mimo cerkvice Sv. Kvirina v Paljevo. Sledil bo spust po cesti in stezah do obnovljene cerkvice Sv. Alojzija ob Soči. Približno 3 ure hoje.

L

 

Program pohodništva izvajamo v sodelovanju z Društvom upokojencev občine Tolmin.
Pri zavarovanju izletov pomagajo Simon Gorjup, Emil Kogoj in Vlado Šorli.  

*Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, TS - turna smuka

Natisni E-naslov