Planinsko društvo Tolmin

  • Home
  • Izleti in pohodi

Program tur in pohodov za leto 2023

Program planinskih tur in pohodov v letu 2023 je pripravil vodniški odsek. 
Vodniški odsek si pridržuje pravico do odpovedi pohoda oz. ture v primeru nezadostnega števila udeležencev, slabega vremena ali ostalih objektivnih razlogov. Pridržuje si tudi pravico do spremembe datuma oziroma smeri pohoda, če bi tako narekovali že omenjeni razlogi. Udeleženci morajo biti za turo oz. pohod ustrezno pripravljeni in opremljeni. Na zahtevne in zelo zahtevne ture se lahko podajo samo člani z ustrezno telesno pripravljenostjo in izkušnjami iz visokogorja. Vodnik ture oziroma pohoda ima pravico zavrniti udeleženca pred ali med turo oziroma pohodom, če je le-ta neprimerno pripravljen, opremljen ali je nediscipliniran. Hodimo na lastno odgovornost! Razpis posameznega pohoda oz. ture je objavljen na oglasnih mestih ter na spletu http://www.pdtolmin.si/ (novice) in https://www.facebook.com/pdtolmin.
Vodniki zbirajo prijave na posamezno turo praviloma v četrtek pred turo ob 18.30 uri v pisarni PD. Njihovi kontakti so objavljeni spodaj.

Vabimo vas, da se nam pridružite:

Januar

Datum

Tura, pohod

Kratek opis

Zahtevnost*

Vodnik


7

Črvov vrh,
974 m

Nočni zimski pohod ob polni luni. Izhodišče na Ponikvah- Šentviška gora na Tolminskem. Lahke hoje 4 ure.


L

Vinko Pagon

21

Struška-zimska tura ali turni smuk

Nahaja se v Karavankah med Stolom in Golico. V mesecu maju je polno narcis. Pozimi pa priljubljen turno smučarski vrh ali lepa zimska tura . Lahki turni smuk ali zimska tura Skupaj 4-5 ur.
LTS

Alenka Lužnik

Februar


8

Po poti kulturne dediščine 


Pohod je posvečen našemu velikemu pesniku Francetu Prešernu. Lahka tura, hoje bo 4-5 ur.    

L

Slavica Boljat 

 


18

 

Konigstuhl, 2336 m, turni smuk

Vrh spada v skupino gorskega masiva Nockberge in leži na stičišču treh avstrijskih dežel. Izhodišče je na višini 1700m in je pozimi zaradi svoje lege zelo obiskan vrh.  Lahek turni smuk s čudovitimi razgledi.  Poleg turno smučarske opreme, je obvezen trojček (žolna, lopata in sonda) in cepin, dereze.

 

LTS

 

Alenka Lužnik


19

Ruthin pohod okoli Blejskega jezera

Vsako leto poteka pohod in tek okoli Blejskega jezera v dobro delne namene.

L

Slavica Boljat

Marec


5

Po Vojkovih
poteh na
Nanos

Na Nanos vodi več poti, izbrali bomo najlažjo, glede na razmere. Hoje 4 ure.

L

Simon Gorjup

19

Porezen,
1632 m

Tradicionalni zimski pohod, hoje 4-5 ur. Glede na razmere, je pohod lahko zahteven. Obvezna zimska oprema: dereze, cepin, čelada.

LZ

Vinko Pagon

25


Po stopinjah Valentina Staniča

Iz Kanala z avtobusom do Vrhovelj in po markirani poti čez Korado do Kanala. Lahke hoje bo 5-6 ur.


LSlavica Boljat

April


2

Vrh Skopice,  863 m

Razgleden vrh med Čepovansko dolino in dolino reke Idrijce in Trebušice. Z vrha se nam odpre lep pogled na Šentviško planoto, Tolminsko- Bohinjske gore, Kojco , Porezen. Od izhodišča blizu prelaza Drnulk, po gozdni cesti, čez Velike in Male Vrše do vrha. Sestop po cesti na izhodišče. Lahke hoje bo 3 ure.

 

L

Davorin in Nada  Gaberšček

 

29Kobalove planine, 
834 m

Od avtobusne postaje v Idriji bomo nadaljevali do cerkve sv. Antona, mimo vrha Kalvarije do turistične kmetije Podobnik in po gozdni poti do vrha. Sestopili po daljši makadamski poti v Idrijo. Nezahtevne hoje bo pet ur.


L


Slavica Boljat

Maj

6
ODPOVEDAN


Pot ob žici

Pot ob žici, je 32,5 km dolga pot okrog Ljubljane.

L


Mara Vidic

7

Blegoš,
1562 m


Izhodišče ture je v idilični vasici Robidnica na sedlo Slugov grič, mimo koče na Blegošu, ter na vrh. Sestop proti jugu, preko smučišča Črni vrh, na izhodišče. Lahke hoje bo 5- 6 ur.

L

Slavica Boljat


20


Kosmačeva učna pot

Iz Dolenje Trebuše do Mosta na Soči, nato z ladjico do sotočja Soče in Tolminke, ter zaključek v knjižnici Cirila Kosmača. Lahka tura, hoje 6 ur.


L

Mara Vidic


28

47.
tradicionalni pohod na planino Sleme, 1448 m

Spominski pohod na planino Sleme, kjer bo ob 11. uri pri spomeniku padlim spominska slovesnost. Začetek in zaključek krožne poti je v Tolminu, hoje 7 ur.

L

Nada in Davorin Gaberšček 

Junij

4

Od češnje do češnje

Pohod poteka po poteh goriških Brd, ki imajo imena po starih češnjah. Lahke hoje bo  4-5 ur.

L

Slavica Boljat

10

Dan slovenskih planinskih doživetij


Udeležili se bomo srečanja slov. planincev s pohodom in druženjem.

L

Milena Brešan

11

Javoršček,
1557 m
Vrh se nahaja jugovzhodno od Bovške kotline. To je zahodni branik dolgega gorskega hrbta, ki se vleče do najvišje točke na Krnu. Nanj se bomo podali s planine Zapleč, po Poti miru, mimo planine Predoline do sedla čez Utro. Tu se usmerimo levo na neoznačeno pot do vrha. Sestop po isti poti. Lahke hoje bo 5-6 ur.

L

Nada in Davorin
Gaberšček


24

Špičasta Kupa, 1625 m

Jehlc, domačinom najbolj priljubljeno in poznano ime gore, ki se strmo dviga severno nad vasico Grant. Za krožno pot, deloma zahtevno pot, bomo rabili 5-6 ur hoje.


LSlavica Boljat

 Julij


9


Monte Coglians, 2780 m, Karnijske Alpe

Najvišji vrh Karnijskih Alp, na meji med Italijo in Avstrijo. Je eden od vrhov Poti prijateljstva. Od izhodišča pri koči Tolazzi se bomo povzpeli mimo koče Marinelli do razglednega vrha. Sestop po isti poti. Obvezna oprema čelada. Za deloma zahtevno pot bomo potrebovali 8- 9 ur hoje.


Z


Nada in Davorin Gaberšček

22

Pot stoletnice

Začnemo pri Rabeljskem jezeru in se povzpnemo do bivaka Gorizia v krnici Belega potoka. Nadaljujemo do Krniške škrbine, nato pa po Poti stoletnice do koče Corsi, na pot Saških kraljev in nazaj v dolino. Hodili bomo 8 ur.

ZZ

Damjan Manfreda

23

Srečanje planincev na planini Razor

Tradicionalno srečanje planincev in drugih ljubiteljev gora s kulturnim programom.

L

 Milena Brešan

Avgust


19


Vrh Laške Planje, 2448 m


Planinski izlet bomo začeli za cesto v Gozdec nad Bovcem. Od tu naprej po markirani poti pod pečinami Turna v Skednju, mimo opuščene planine Gozdec do ruševin stare koče Petra Skalarja. Od tu naprej po zanimivem škrapljastem svetu, Kaninskih podih, v smeri Vrha Laške Planje. Na vrhu nas čaka čudovit razgled na okoliške gore. Za zelo zahtevno turo bomo potrebovali 9 ur  hoje.ZZ 

 

Damjan Manfreda27

Ojstrica,
2350 m,
Kamniško- Savinjske Alpe

Gora v vzhodnem delu Kamniško- Savinjskih Alp, nad Korošico, Logarsko dolino in Robanovim kotom. Turo bomo pričeli pod planino Podvežak ter se preko Male Ojstrice povzpeli na vrh. Sestopili bomo preko planine Korošica. Obvezna oprema čelada. Deloma zahtevna pot, čas hoje 7 ur.
Zaradi neprevoznosti ceste prestavljeno na naslednje leto.

Z

Nada in Davorin Gaberšček

 September
 


2


Rombon, 
2208 m

Naš pohod bomo pričeli pri trdnjavi Kluže. Pot se sprva vzpenja po gozdu. Nato še malo naprej po gozdu do Kote 1313.  Od tu dalje sledimo tablam za Rombon, dalje pa samo sledimo rdečim markacijam.  Na vrhu Rombona 2208 m.n.v pa bomo deležni čudovitih pogledov na Mangart, Jalovec in Triglav.  Vrnemo se po isti poti nazaj, kot smo prišli gor. Za celotno pot bomo potrebovali 9 ur lahke hoje.


L


Damjan Manfreda


17

Po grebenu Ljubeljščice na Zelenico, 
Karavanke

Izhodišče ture na prelazu Ljubelj, po stari poti do koče na Ljubelju in po graničarski stezi čez Spodnji Plot, Srednji vrh, Povno peč na sedlo Čez Pod in na vrh Ljubeljščice - Triangel, 1704 m. Sestop mimo koče na Zelenici na izhodišče. Tura je zelo zahtevna, zato obvezna oprema: samovarovalni komplet, plezalni pas, čelada. Čas ture bo 6- 7 ur.

 

ZZ

 

Slavica Boljat

 


23

Mala in Velika Mojstrovka, 2366 m

Mojstrovka se dviga nad prelazom Vršič in je zelo priljubljena gora zaradi izhodišča na 1611 m. Z nje imamo lep razgled na gorenjsko in primorsko stran, Avstrijo in Italijo. Zahtevna tura, 4 do 5 ur.   


Z


Alenka Lužnik

30

Breški Jalovec,
1613 m

Tradicionalni pohod iz Breginja preko Malega in Velikega Muzca na vrh. Sestop v vas Brezje. Lahke hoje bo 7ur.

L

Nada in Davorin Gaberšček

Oktober


1


Faschaunereck, 2614 m

Faschaunereck je vrh v skupini Hafner v Avstriji nad dolino Malte. Izhodišče je na 1600m, kjer je veliko macesnov, ki se takrat obarvajo. Pot gre čez pašne planine po dolini do vrha. Lahka tura 6-7ur.


L


Alenka Lužnik

 


8

 

Banjšice, po 
Sedevčičevi
poti


Pot čez travnike in kraško pokrajino v jesenskih barvah. Izhodišče na Banjšicah, lahke hoje 4-5 ur.

L

Milena Brešan


21

Vratni vrh, Jelenk,
Plešivec
Zapeljali se bomo do B postaje Kaninske žičnice. Nadaljevali proti planini v Krnici, nato zavili po dolini Krnice navzgor in po 15 minutah vzpona zavili na lovsko stezo pod ostenje Vratnega vrha. Iskali bomo prehode po starih mulatjerah, strmih travah, kraškem svetu do naših vrhov. Ob lepem vremenu bomo deležni lepih pogledov na vse strani neba. Za zahtevno turo bomo potrebovali  8- 9 ur hoje.       
Z

 Slavica Boljat

November

11

 

Krn - pohod spomina 1918-2023

Iz Lepene do Krnskega jezera, sestop po isti poti. Lahke hoje 4-5 ur.
Pohod je posvečen spominu padlih in umrlih vojakov na soški fronti in koncu 1. svetovne vojne. Spominska slovesnost bo ob 12. uri ob Krnskem jezeru.

LZ

Mara Vidic


18

Po stezicah,
ki so včasih
bile…

Stezice bomo iskali po Šentviški planoti. Lahke hoje 4-5 ur.

L

Vinko Pagon

December

10

Jelenk,
787 m

Pohod poteka iz Kanala ob Soči do vasi Kanalski vrh, mimo lovske koče na vrh. Sestop po krožni poti v Kanalski vrh in po isti smeri v Kanal. Lahke hoje 5-6 ur.

L

Slavica Boljat

10

Miklavžev pohod na
Krasji vrh,
1773 m

Izhodišče v Drežniških Ravnah in po markirani poti na vrh. Sestop preko planine Zaprikraj na izhodišče. Zahtevna zimska tura. Hoje 5-6 ur. Obvezna zimska oprema: čelada, cepin, dereze. 

LZ

Davorin in Nada Gaberšček

17

Javornik,
1240 m

Zimska tura, hoje 4 ure.

LZ

Simon Gorjup

17

Ob meji
brez meje

Pohod poteka po meji med Italijo in Slovenijo. Lahke, nezahtevne hoje bo 4-5 ur.  

L

Slavica Boljat

26

Nočni pohod
na Mengore

Ob mraku se iz Modrejc povzpnemo na Mengore in sestopimo po krožni poti v Modrejce. 4 ure lahke hoje.

L

Mara Vidic

 *Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, TS - turna smuka


Seznam vodnikov - telefonski kontakti


 1

Boljat  Slavica

051 622 962  

 2

Brešan Milena   

041 743 356  

 4

Gaberšček Nada

031 876 010

 5

Gaberšček Davorin

031 868 031

 6

Gorjup Simon

031 344 967  

8

Kokošin Mija

031 890 079

10

Lužnik Alenka

051 387 864

11

Manfreda Damijan

041 422 483

 12

Pagon Vinko

041 261 075

13

Rudi Rauch

031 756 082

14

Vidic Mara

040 232 898


POHODI V LETU 2022 /vodijo Mara Vidic, Simon Gorjup in Jože Sedevčič/

Termin

Pohod

*Zahtevnost

januar

Slovenska obala 

L

februar


Soška pot od Kobarida do Trnovega ob Soči

L

 

marec

Iz Podnanosa na sv. Socerb

L

 

april


Kozlek nad Ilirsko Bistrico

L

maj


Straža nad Bledom

    L     

junij


Krvavec, planina Koren

L

julij


Po dolini Trebušice

L

avgust


Valvazorjev dom in Ajdna

L

september


Lašček

L

oktober


Kalanova pot, Grgarske Ravne 

L

november


Vipavska dolina

L

december

Pred domačim pragom

L

 

Program pohodništva izvajamo v sodelovanju z Društvom upokojencev občine Tolmin.
Pri zavarovanju pohodov pomagata Emil Kogoj in Ljubo Leban.  

*Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, LTS - lahka turna smuka

Natisni E-naslov