Planinsko društvo Tolmin

  • Home
  • Izleti in pohodi

Program tur in pohodov za leto 2024

Program planinskih tur in pohodov v letu 2024 je pripravil vodniški odsek. 
Vodniški odsek si pridržuje pravico do odpovedi pohoda oz. ture v primeru nezadostnega števila udeležencev, slabega vremena ali ostalih objektivnih razlogov. Pridržuje si tudi pravico do spremembe datuma oziroma smeri pohoda, če bi tako narekovali že omenjeni razlogi. Udeleženci morajo biti za turo oz. pohod ustrezno pripravljeni in opremljeni. Na zahtevne in zelo zahtevne ture se lahko podajo samo člani z ustrezno telesno pripravljenostjo in izkušnjami iz visokogorja. Vodnik ture oziroma pohoda ima pravico zavrniti udeleženca pred ali med turo oziroma pohodom, če je le-ta neprimerno pripravljen, opremljen ali je nediscipliniran. Hodimo na lastno odgovornost! Razpis posameznega pohoda oz. ture je objavljen na oglasnih mestih v Tolminu ter na spletu http://www.pdtolmin.si/ (novice) in https://www.facebook.com/pdtolmin.
Vodniki zbirajo prijave na posamezno turo praviloma v četrtek pred turo ob 18.30 uri v pisarni PD. Njihovi kontakti so objavljeni spodaj.

Vabimo vas, da se nam pridružite:

Januar

Datum

Tura, pohod

Kratek opis

Zahtevnost*

Vodnik

14 Dražgoše 47. pohod čez Jelovico v Dražgoše  
Tradicionalni pohod v spomin Dražgoške bitke. Hrana in pijača iz nahrbtnika. Obvezna je zimska planinska oprema in čelna svetilka. Od udeležencev se pričakuje primerno psihofizično pripravljenost. Prevoz v vlakom. Pohod od Soteske do Dražgoš z vmesnim postankom na Rovtarici traja 4.30 ure.
LZ Jože Sedevčič

13

Lahki turni smuk, Avstrija

Kraj bo določen glede na višino snega in varnost.


L

Alenka Lužnik

Februar

4

Lahki turni smuk


Kraj bo določen glede na višino snega in varnost.

LTS

Alenka Lužnik


8

Po poti kulturne dediščine 


Pohod je posvečen našemu velikemu pesniku Francetu Prešernu. Lahka tura, hoje bo 4-5 ur.    

L

Slavica Boljat 

 


24

Ruthin pohod okoli Blejskega jezera

Dobrodelni pohod okoli Blejskega jezera v spomin na Ruth Podgornik Reš. Pot okoli jezera je dolga 6 km in po dogovoru lahko naredimo več krogov.


L

Slavica Boljat

Marec


3

Po Vojkovih
poteh na
Nanos

Na Nanos vodi več poti, izbrali bomo najlažjo, glede na razmere. Hoje 4 ure.

L

Simon Gorjup

24

Porezen,
1632 m

Tradicionalni zimski pohod, hoje 4-5 ur. Glede na razmere, je pohod lahko zahteven. Obvezna zimska oprema: dereze, cepin, čelada.

LZ

Alenka Lužnik
Mija Kokošin

April


6

Po stopinjah Valentina Staniča

Izhodišče ture bo na parkirišču v Solkanu. Nadaljevali bomo po markirani poti do ruševin cerkve sv. Valentina in po izpostavljenem in razglednem grebenu do vasi Vrhovlje, kjer bo prevoz v Kanal. Za deloma zahtevno pot bo 4-5 ur hoje.

L

Slavica Boljat


7

Med cvetočimi češnjami v Brdih

Prehodili bom nekaj poti med cvetočimi češnjami in občudovali te naravne lepote, ki nam ji ponuja pomlad. Lahke hoje bo 4-5 ur.

L

Slavica Boljat


20

Izliv Soče

Izliv Soče se nahaja v naravnem rezervatu Isola della Cona, blizu Tržiča. Ob obrežju in zamočvirjenimi otočki se bomo podali do ustja reke. Ob vračanju bomo pot zaokrožili še po učni poti, kjer  bomo z opazovalnic videli ptice, dvoživke in žuželke.

L

Davorin in Nada  Gaberšček

Maj11Gradišče,
998 m

Vrh Gradišče se dviga nad Spodnjo Idrijo in spada v sklop Škofjeloško - Cerkljanskega hribovja. Izhodišče ture bo v Sp. Idriji in po grebenski smeri, mimo domačij, razgleden Šnitov rob, Kogojevo grapo, sestopili nazaj v Sp. Idrijo. Za deloma zahtevno pot bo 5-6 ur hoje.

 

L

 

Slavica Boljat 

 


18


Po Kosmačevi poti

Iz Dolenje Trebuše do Mosta na Soči, nato z ladjico do sotočja Soče in Tolminke, ter zaključek v knjižnici Cirila Kosmača. Lahka tura, hoje 6 ur.

L


Mara Vidic


26

48.
tradicionalni pohod na planino Sleme, 1448 m

Spominski pohod na planino Sleme, kjer bo ob 11. uri pri spomeniku padlim spominska slovesnost. Začetek in zaključek krožne poti je v Tolminu, hoje 7 ur.

L

Mija Kokošin

Junij

2

Od češnje do češnje

Pohod poteka po poteh goriških Brd, ki imajo imena po starih češnjah. Lahke hoje bo  4-5 ur.

L

Slavica Boljat

9

Begunjščica, 2060 m


Na vrh se odpravimo iz doline Drage, mimo Roblekovega doma.

L

 


Alenka Lužnik

15

Dan slovenskih planinskih doživetij


Udeležili se bomo srečanja slov. planincev s pohodom in druženjem.

L

Milena Brešan

15

 

Vajont - ferata Della Memoria

 

Izredno zahtevna ferata označena s stopnjo zahtevnosti C/D z izhodiščem v kraju Langarone nad Bellunom. Ferata je posvečena smrtnim žrtvam zaradi plazu nad jezom. Omejeno število udeležencev.

ZZ

Jože Sedevčič


30

Monte Rite,
2183 m

Monte Rite je lahko dostopen razglednik med najvišjimi vrhovi Dolomitov. Pohod bomo pričeli na prelazu Cibiana. Po markirani poti se bomo povzpeli na vrh. Tu je možen ogled gorskega muzeja Reinholda Messnerja. Sestopili bomo po makadamski cesti. Lahke hoje 4-5 ur.

L

Nada in Davorin
Gaberšček

 Julij


13


Jerebica,
2126 m

Iz Belih Vod v Italiji se bomo skozi gozd povzpeli na Jezersko sedlo. Sledil bo zložnejši vzpon do  terena med Gorenjim Voglom, Gorenjim Krivim robom in Jerebico, kjer je najzahtevnejši del poti. Z vrha je čudovit razgled na Rabeljsko jezero in okoliške vrhove Zahodnih Julijcev. Hoje bo za 8 ur.


Z

Mija Kokošin


6


Vršič, 1919 m (Ursic di Raibl)    

Skrivnostni svet Predelskih Vršičev je za večino malo znan. Dobro so ga poznali lovci, pastirji, tihotapci in redki turisti, ki so običajno skupaj z domačimi vodniki zahajali v te kraje. Izhodišče ture bo na Mangartski planini. Nadaljevali bomo čez plaz v Sinji dol in na vrh. Sestopili bomo do sedla Čez Stože in po dolini Dren na Mangartsko planino. Za zahtevno turo bo 8 ur hoje. Obvezna oprema: samovarovalni komplet, čelada in osebni dokument. 


Z

Slavica Boljat

21

Srečanje planincev na planini Razor

Tradicionalno srečanje planincev in drugih ljubiteljev gora s kulturnim programom.

L

 Milena Brešan

28

Seekofel,
2744 m

Vrh stoji v osrčju Lienških Dolomitov, nad jezerom  Laserzsee . Turo bomo pričeli na parkirišču pred kočo Lienzer Dolomitenhutte. Mimo planine, skozi redek gozd in gorske travnike se bomo povzpeli do koče Karlsbader hutte. Nadaljevali bomo preko melišča in gruščnatega terena do vstopa v ferato- težavnost A; B in C, do razglednega vrha. Sestopili bomo po isti poti. Obvezna oprema čelada,  plezalni pas in samovarovalni komplet. Zelo zahtevne hoje 9 ur.

Možen je pohod samo od izhodišča do jezera. Lahke hoje 3-4 ure.

ZZ

Nada in Davorin Gaberšček

Avgust

 

25


Ojstrica,
2350 m,
Kamniško- Savinjske Alpe

Gora v vzhodnem delu Kamniško- Savinjskih Alp, nad Korošico, Logarsko dolino in Robanovim kotom. Turo bomo pričeli pod planino Podvežak ter se preko Male Ojstrice povzpeli na vrh. Sestopili bomo preko planine Korošica. Obvezna oprema čelada. Deloma zahtevna pot, čas hoje 7 ur.


Z

Nada in Davorin Gaberšček

31


Pot stoletnice

Začnemo pri Rabeljskem jezeru in se povzpnemo do bivaka Gorizia v krnici Belega potoka. Nadaljujemo do Krniške škrbine, nato pa po Poti stoletnice do koče Corsi, na pot Saških kraljev in nazaj v dolino. Hodili bomo 8 ur.


ZZ

Damjan Manfreda

 September
 


14

Kucerji,
1650 m

Mejni greben Kucerjev se dviga od Rateč nad planiškimi skakalnicami proti  Rateškim Poncam. Iz Rateč se bomo povzpeli po strmem, zapuščenem smučišču in na vrhu smučišča sledili graničarski stezi do našega cilja. Sestopili bomo v dolino Belega potoka in v dolino Tamar. Za deloma zelo zahtevno turo, bo 7-8 ur hoje. Obvezna oprema: čelada, osebni dokument.

 

ZZ

 

Slavica Boljat

 


21

Creta Colineta  – ferata Senza Confini 

Zelo zahtevna ferata z izhodiščem na prelazu Plockenpass/Passo di Monte Croce Carnico, 1360 m. Ferata poteka po italijanski obrambni liniji prve svetovne vojne. Čas hoje 7 ur. Omejeno število udeležencev.


ZZ


Jože Sedevčič


28

Breški Jalovec,
1613 m

Tradicionalni pohod iz Breginja preko Malega in Velikega Muzca na vrh. Sestop v vas Brezje. Lahke hoje bo 7ur.

L

Nada in Davorin Gaberšček

Oktober


6


Reitereck, 2790 m

Reitereck se nahaja v Visokih Turah in skupini Ankogel v Avstriji nad dolino Malte. Izhodišče je na 1600 m, kjer je veliko macesnov, ki se obarvajo v jesenskih mesecih. Pot gre čez pašne planine po dolini do sedla, zadnjih 150 m je strmina večja, vendar je pot lepo speljana. 


L


Alenka Lužnik

 


13 

Banjšice, po 
Sedevčičevi
poti


Pot čez travnike in kraško pokrajino v jesenskih barvah. Izhodišče na Banjšicah, lahke hoje 4-5 ur.

L

Milena Brešan


19
Storžič,
2132 m
Odpeljali se bomo v Tržič in do Planinskega doma pod Storžičem. Naš vzpon bomo začeli tu in se skozi Žrelo povzpeli na vrh Storžiča, ki je vrh skrajno zahodnega dela Kamniško-Savinjskih Alp. Na njem bomo uživali v razgledih na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Čez Škarjev rob se bomo spustili nazaj v dolino. Pohod bo trajal 6 ur, potrebovali bomo vso opremo za zelo zahtevne planinske poti.
ZZ

 Mija Kokošin

November

9

 

Krn - pohod spomina 1918-2023

Iz Lepene do Krnskega jezera, sestop po isti poti. Lahke hoje 4-5 ur.
Pohod je posvečen spominu padlih in umrlih vojakov na soški fronti in koncu 1. svetovne vojne. Spominska slovesnost bo ob 12. uri ob Krnskem jezeru.

LZ

Jože Sedevčič


17

Po stezicah,
ki so včasih
bile…

Stezice bomo iskali po Šentviški planoti. Lahke hoje 4-5 ur.      

L

Vinko Pagon

December

8

Jelenk,
787 m

Pohod poteka iz Kanala ob Soči do vasi Kanalski vrh, mimo lovske koče na vrh. Sestop po krožni poti v Kanalski vrh in po isti smeri v Kanal. Lahke hoje 5-6 ur.

L

Slavica Boljat

8

Miklavžev pohod na Krasji vrh, 1773 m

Izhodišče v Drežniških Ravnah in po markirani poti na vrh. Sestop preko planine Zaprikraj na izhodišče. Zahtevna zimska tura. Hoje 5-6 ur. Obvezna zimska oprema: čelada, cepin, dereze. 

LZ

Davorin in Nada Gaberšček

21

Javornik,
1240 m

Zimska tura, hoje 4 ure.

LZ

Simon Gorjup

22

Ob meji
brez meje

Pohod poteka po meji med Italijo in Slovenijo. Lahke, nezahtevne hoje bo 4-5 ur. Obvezen osebni dokument. 

L

Slavica Boljat

26

Nočni pohod
na Mengore

Ob mraku se iz Modrejc povzpnemo na Mengore in sestopimo po krožni poti v Modrejce. 4 ure lahke hoje.

L

Mara Vidic

 *Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, TS - turna smuka


Seznam vodnikov - telefonski kontakti


 1

Boljat  Slavica

051 622 962  

 2

Brešan Milena   

041 743 356  

 3

Gaberšček Nada

031 876 010

 4

Gaberšček Davorin

031 868 031

 5

Gorjup Simon

031 344 967  

6

Kokošin Mija

031 890 079

7

Lužnik Alenka

051 387 864

8

Manfreda Damijan

041 422 483

9

Pagon Vinko

041 261 075

10

Jože Sedevčič 031 345 411

11

Vidic Mara

040 232 898


POHODI V LETU 2024 /vodijo Mara Vidic, Simon Gorjup in Jože Sedevčič/

Termin Pohod Zahtevnost

Januar
Slovenska Istra L

Februar
Mojstrana - slap Peričnik L

Marec
Mitski park Rodik L

April
Rudijev spominski pohod L

Maj
Prečenje Slavnika iz Skadanščine v Podgorje L

Junij
Špiček nad Colom L

Julij
Unška koliševka L

Avgust
Krvavec - Kompotela L

September
Mala gora nad Ribnico L

Oktober
Z Vršiča v Trento L

November
Po Poti kavadurjev (Avber) L

December
Pred domačim pragom L

Program pohodništva izvajamo v sodelovanju z Društvom upokojencev občine Tolmin.
Pri zavarovanju pohodov pomaga Ljubo Leban.  

*Legenda: L- lahka nezahtevna pot, Z- zahtevna pot, ZZ- zelo zahtevna pot, LZ - zahtevnost odvisna od snežnih razmer, LTS - lahka turna smuka

Natisni E-naslov