Planinsko društvo Tolmin

  • Home
  • Gorniški učni center

Predstavitev projekta "Učni center gorništva"

Fotoreportaža z otvoritve


phare-img.jpgSoški alpinistični odsek je v letu 2005 dobil v uporabo in upravljanje prostor v bivših vojašnicah.
V teh prostorih smo se odločili ustanoviti »Učni center gorništva«. V ta namen smo sestavili projekt in na podlagi le tega pridobili sredstva iz programa Phare. Projekt je prijavljen pod okriljem planinskega društva Tolmin. Osnutek projekta je spisala Miranda Ortar. Za profesionalno končno podobo, pa se moramo zahvaliti Rosani Ščančar, ki je strokovnjakinja na tem področju. Pri izvedbi svoje moči združujemo člani Soškega alpinističnega odseka, člani gorske reševalne službe Tolmin, kot tudi drugi gorniški zanesenjaki.


b_250_150_16777215_00_images_stories_sao_2006_ElCap.jpgNamen projekta je podpreti razvoj gorništva v čezmejnem prostoru Posočja in Videmske pokrajine ter vzpostaviti gorniški učni center v Tolminu. Ta bo povezoval ljubitelje gora in v njem se bodo izvajale stalne aktivnosti za vzgojo, usposabljanje in druženje mladih gornikov. Usposabljanje bo usmerjeno tako v varovanje naravnega okolja kot pridobivanje praktičnih gorniških znanj.

Cilji projekta so ureditev prostorov, začetek delovanja centra, usposabljanje in tečaji, čezmejna strokovna in družabna srečanja, izmenjava izkušenj ter skupna predavanja, ture in tekmovanja.

Ciljne skupine so mladi, predvsem mladi planinci in alpinisti, bodoči gorniki, planinski in turistični vodniki ter gorski reševalci.

Projekt je pomemben za Posočje in obmejni prostor v Italiji zato, ker so planinski turizem in adrenalinski športi v vzponu. Povečanje števila obiskovalcev tega visoko vrednega alpskega sveta zahteva vzgojo in usposabljanje večjega števila vodnikov, alpinistov in gorskih reševalcev, poznavanje gorskega sveta na obeh straneh meje  ter njihovo sodelovanje v izjemnih primerih (naravne in druge nesreče, zavarovanja skupnih prireditev idr.).

 

V okviru projekta se bodo v zimskih in poletnih mesecih odvijale številne aktivnosti:

 

  • izvedena bo alpinistična šola, ki zaobjema predvsem praktično vadbo letne in zimske vrvne tehnike, skupne ture v zimskih in letnih razmerah in turne smuke
    b_250_150_16777215_00_images_stories_sao_2006_Vrh.jpg
  • izvedena bodo predavanja z diapozitivi za mlade planince in gornike v namen približati gorniško dejavnost mladim

  • z našimi projektnimi partnerji si bomo na dveh strokovnih srečanjih izmenjali izkušnje s področja reševanja v gorskem svetu in izobraževanja mladih gornikov

  • izvajali bomo eno klubsko in eno medregijsko tekmo plezalcev

  • v gorniškem centru bo potekal dvodnevni tečaj varnosti in prve pomoči v gorah

  • pri nas bodo gostovali alpinisti svetovnega formata, ...

V namen predstavitve projekta in naše gorniške dejavnosti je bila natisnjena zgibanka, ki predstavlja naše delo in gorniško udejstvovanje.

 

Natisni E-naslov