Planinsko društvo Tolmin

Nova številka Krplja in kulturni praznik

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2023_avrikelj4a.jpgDelo pri vsakoletni številki Krplja zaključujemo v času okrog slovenskega kulturnega praznika. To se nam kar poda, saj predstavlja naše glasilo zunanjo podobo planinskega društva in je njegov kulturni odsev. Danes, 17. 2. 2023, smo naročili tisk z vezavo nove 28. številke in pričakujemo, da bo nared v naslednjem tednu. Če predstavlja Krpelj s svojo vsebino javno podobo o delu društva v preteklem letu, potem je bližajoči občni zbor tudi njegova formalna oblika. Oboje potrebujemo.

Kakšna je vsebina nove številke? Uvodniku sledi poročilo o poteku investicije in poslovanju koče na planini Razor (Nadja Leban). Markacisti so možje dejanj in ne besedujejo veliko. Zato je njihovo delo predstavljeno kot foto kolaž na posebni strani. Uredništvo povzema nekatere planinske izlete pod taktirko vodniškega odseka, v posebnem delu tudi pohode skupine planincev upokojencev. Slavica Boljat predstavi izlet na Kaluder, »vzvišeni stražar nad Vrsnikom«. Mladinski odsek se ponaša z izleti mladih planincev v enotah osnovne šole in oddelkih vrtcev, zapisale pa njihove mentorice (Špele Borovničar, Sara Burgar, Darja Gorjup Poženel, Kristina Kragelj, Nuša Rutar, Lea Golob in Špela Krivec). Bogatejši smo še za eno pripovedko izpod peresa Zalke Uršič, Medvedova glava v Tolminskih koritih. Kot eno redkih planinskih društev, ki ima v svojem sestavu tudi postajo GRS, namenjamo več prostora delu in dosežkom reševalcev v preteklem letu.

Objavljamo članke: Humanitarnost na prvem mestu, Gorski reševalci odlični na tekmi Dolomiti Rescue Race 2022 in GRS med preventivo in reševanjem - zapis o predavanju Miljka Lesjaka. Mentor o sebi, bliskovitem vzponu in prihodnosti je naslov zapisa mentorja fotografske skupine Rafaela Podobnika. Miran Klinkon predstavlja delo in dosežke fotografske skupine v preteklem letu. O določanju starosti lesnih delcev, ujetih v ledenih jamah Tolminskega Migovca piše Jana Čarga. Gre za resno raziskovalno delo naših jamarjev. Sledi zapis o jamarski razstavi ob 50-letnici Jamarske sekcije v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin (Žarko Rovšček: »Bila nekoč je složna klapa…«). Martin Kranjc in Jasmina Munih opisujeta svoja vzpona na najvišji vrh Visokega Atlasa, Toubkal (4167 m) in veliki Klek (Grossglockner). Lea Lazar nam predstavi plezanje v Dolomitih (smer Buhl-Erwing v Cima Canali) in v plezališču ob Gardskem jezeru.

Zastavljamo si vprašanje in obenem odgovarjamo: Ali s priznanji najbolj zaslužnim skoparimo (Žarko Rovšček)? Posebej se spomnimo nekaterih nagrajencev: David Kuštrin – priznanje Civilne zaščite (-žr-), Metod Kos – zlati znak Jamarske zveze Slovenije (Dejan Ristić). O prvem vzponu Rudija Raucha pred sedemdesetimi leti na Triglav piše Nuša Rutar. Žal nas skoraj vsako leto za vedno zapusti kdo izmed naših zvestih članov, odbornikov ali najožjih sodelavcev. Besede spomina so namenjene Jožetu Mežnarju in Jožetu Šimonu.

Med branjem bogate vsebine nas bodo spremljale številne podobe članov fotografske skupine, ki posegajo po prestižnih priznanjih na mednarodnih natečajih ali so se v preteklosti predstavili s samostojnimi razstavami. Ni odveč pripomniti, da je naše glasilo bogatejše in že navzven bolj dopadljivo, odkar nam boljše tehnične možnosti dovoljujejo reprodukcije njihovih del.

Krpelj bo kmalu med nami, tudi v vaših rokah.   

 

Žarko Rovšček

Foto: Ljubo Čibej

Natisni E-naslov