Planinsko društvo Tolmin

Poslovil se je Anton Bolko

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2023_Anton_Bolko_1.jpgV častitljivi starosti 98 let se je poslovil Anton Bolko, od leta 1997 do 2017 član častnega razsodišča PD Tolmin in še do svojega 92. leta vnet pohodnik skupine planincev upokojencev. V letih odborništva v PD Tolmin, ki so le ena izmed etap v njegovem bogatem življenju, smo ga utegnili spoznati kot umirjenega in tehtnega razpravljavca na naših sejah.

Svojo pestro življenjsko pot je začel v Franciji (Lens), kjer se je 8. 1. 1925 rodil očetu Francu iz Letuša (rudarju v tamkajšnjem rudniku antracita) in mami Antoniji iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu. Družina se je kasneje selila na Nizozemsko in nazadnje po krizi 1932 v domovino. Podrobneje je svoje življenje opisal v svoji Kroniki pestre življenjske poti (2013), v kateri smo ga še bolje spoznali (Glej: Krpelj 23 – 2017, str. 37). Leta 2016 je napisal tudi brošuro Zdravstvena pot v treh dejanjih, v kateri opisuje svojo padec v 92. letu starosti in daljšo pot okrevanja po zlomu kolka. Usposobili so ga še za krajše sprehode in dela doma (obe brošuri je izdal v samozaložbi in manjšemu številu izvodov). Bil je tudi vnet dopisnik našega glasila Krpelj, saj je v njem večkrat opisal doživljaje s pohodov planincev upokojencev (v letih 2003-2014 je objavil osem prispevkov).

Včasih, ko misliš, da nekoga že dobro poznaš, ugotoviš, da mu je vendarle vredno prisluhniti. Vsaka življenjska zgodba ti lahko razkrije kaj novega, presenetljivega, vsaka izkušnja drugega tudi kaj poučnega in uporabnega. Med nalogami, ki jih opravljamo v društvu, ni vedno časa ali priložnosti za pogovore o življenjskih izkušnjah posameznikov. Tudi poslušati drug drugega znamo vse manj. Tone Bolko nam bo ostal v spominu kot živahen in družaben sogovornik, sopotnik, ki je ob različnih priložnostih rad tudi zapel. Vedno je bil poln iskrivih misli.

Žarko Rovšček

Foto: arhiv PD Tolmin

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov