Planinsko društvo Tolmin

4. planinski večer PD Tolmin v zimski sezoni 2022/2023

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2023_Biokovo.jpgKnjižnica Cirila Kosmača v Tolminu v sredo, 1. 2. 2023, ob 19.00

Gost tokratnega planinskega večera, domačin, tolminskemu občinstvu ni popolnoma neznan. Gre za univerzitetnega diplomiranega inženirja gozdarstva, vodjo Območne enote Zavoda za gozdove v Tolminu, nekdanjega alpinista in člana Postaje GRS Tolmin (od 1989 dalje). Edo Kozorog je tudi vnet publicist s številnimi objavami in knjižnimi deli s področja gozdarstva, varovanja narave, alpinizma idr., urednik jubilejnih zbornikov Postaje GRS Tolmin (ob 50-,60- in 70-letnici).


Ko se je odzval povabilu, se je odločil, da nam predstavi nekaj   iz svojih dveh osebnih projektov zadnjih let in dodal: »ʹProjektiʹ zato, ker vsaj mene motivirajo, me silijo k sistematičnosti…« Gre torej za njegov sistematični pristop k uresničitvi zadane naloge, načrtno in v več nekajdnevnih etapah prekolesariti pot od Dunaja oz. Grossglocknerja do konca Grčije, otoka Zakyntos. Njegov drugi in vzporedni cilj pa je Slovenska turno kolesarska pot. »Oboje sem že blizu konca, prihodnje, če mi bo zdravje dopuščalo in ko bom imel več časa, pa imam že nove projekte...« Verjamemo, da mu idej zanje ne manjka.
Najprej nam bo na kratko predstavil gorsko in potovalno kolesarjenja v Sloveniji in daljni okolici, s poudarkom na etapnih poteh od Dunaja oz. Grossglocknerja do Grčije, ki jih je opravil v preteklem desetletju. Sam se na daljše poti še vedno podaja s klasičnim gorskim kolesom, planinske ture pa si olajša z električnim kolesom, ki mu omogoča večjo hitrost in enakomernejšo obremenitev. Slovenija in Tolminska se v turističnem pogledu predstavljata kot kolesarska destinacija, zato bo predstavil tudi nekaj zakonskih in drugih izhodišč ter možnosti za ta šport pri nas. Za drugo polovico  predavanja pripravlja filmček, ki je sestavljen iz več etap njegove poti po Balkanu.

Več fotografij tukaj

 

Natisni E-naslov