Planinsko društvo Tolmin

Reševanje turnega smučarja

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_21_IMGP5330R_a.jpgV petek 08.01.2021 popoldne se je 30. letni Slovenski državljan s turnimi smučmi nameraval povzpeti na Krn. Med pečenjem  zasneženih pobočij v smeri Kožljaka na višini okoli 1600 m je sprožil več klož. Zaradi velike nevarnosti nadaljnjega plazenja je z vzponom prekinil, poklical  GRS in zaprosil za pomoč.

 V reševanje se je takoj odzvalo 12 reševalcev GRS Tolmin in posadka helikopterja SV z ekipo HNMP, ki se ji je na pristajališču v Tolminu pridružil še reševalec letalec. Nepoškodovanega turnega smučarja so z elektromotornim vitlom dvignili iz nevarnega terena in ga pripeljali do planine Kuhinja, kjer so že čakali reševalci s terenskim vozilom za primer klasičnega reševanja.

 Na pobočju Krna so se pred dnevi že sprožili veliki plazovi, med tednom pa je sneženje navrglo novo količino nesprijetega snega in s tem poslabšalo že tako nestabilno snežno odejo.

 Čeprav je pogled na debelo zasnežena pobočja gora izredno vabljiv, pa vse turne smučarje in ostale obiskovalce gora opozarjamo, da je nevarnost plazov zelo velika. Če pa kljub temu nameravajo na turo, naj dobro preučijo razmere na terenu in za vzpon izberejo pobočja, kjer ni nevarnosti plazov. 

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 GRS Tolmin

Miljko Lesjak 

Natisni E-naslov