Planinsko društvo Tolmin

Zimska vaja Postaje GRS Tolmin

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_21_IMGP5701Ra.jpgLetošnja zima je radodarna s snegom kot že leta ne. Veliko snega po gorah pa pomeni tudi veliko nevarnost proženja snežnih plazov. Če hočemo gorski reševalci varno in hitro posredovati v takih primerih, moramo to znanje tudi obnavljati. 

 Zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja korona virusa smo se odločili, da bomo vaje opravljali po skupinah in s tem zmanjšali število reševalcev na posamezni vaji.

 Tolminski reševalci smo se  ob upoštevanju vseh priporočil glede prevoza reševalcev na vajo in držanja medsebojne razdalje, v soboto 16.1.2021 zbrali na velikem plazu nad planino Kuhinja. V sončnem in toplem dopoldnevu smo se med drugim seznanili tudi z novimi ABS nahrbtniki in plazovnimi žolnami Pieps PRO. V nadaljevanju pa smo na plazu z njihovo pomočjo iskali več zasutih oseb, seveda z beleženjem porabljenega časa.   

 Dan kasneje, 17.01.2021 so podobno vajo na pobočju pod Hočem opravili reševalci skupine Podbrdo. V obeh skupinah je vajo opravilo 24 reševalcev.

 V naslednjem vikendu so predvidene vaje tudi v ostalih skupinah Postaje GRS Tolmin.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Fotografije: Miljko in Humar Bogomir

 Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Natisni E-naslov