Planinsko društvo Tolmin

Plaketa Občinske športne zveze Tolmin Slavici Boljat

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2017_Slavica_5.jpgSlavica Boljat spada med tiste, ki so s svojimi prizadevanji postali prepoznavni tudi izven planinskih krogov. V torek 21. 3. je prejela Plaketo OŠZ Tolmin. Članica Upravnega odbora PD Tolmin je postala najprej v letih 1989 – 1997, nato pa od 2009 dalje do danes. Vmes je bila med 1997 in 2009 članica častnega razsodišča PD.

 

Od 2007 dalje je načelnica Vodniškega odseka, 1999 je opravila vodniški tečaj A, nato B, kasneje tudi tečaj kategorije D, in pridobila strokovni naziv vodnica Planinske zveze Slovenije (PZS). S tem je pridobila tudi licenco »UIAA Mountain-walking leader« za vodenje planinskih izletov v tuje gore.  Vsako leto vodi 10 -13 planinskih izletov, med njimi 2 - 3 zahtevne in tudi 1 - 3 zelo zahtevne ture. V obdobju 2011, 2012, 2014, 2015 je bila oskrbnica koče na pl. Razor, že pred tem pa je ob redkih prostih trenutkih rada priskočila na pomoč pri delu v koči.

Slavica je doma iz Loga pod Mangartom. Gotovo ji je prvič zavdal že sam pogled na gore iz njene rojstne hiše, od koder se kipeče dvigajo v nebo Jerebica, Loška stena in druge drzne vertikale. Ob očetu lovcu, gorniku in tudi gorskem reševalcu, kasneje, v osnovni šoli ob učiteljih Zdenki Sozio in Branku Godina, je svojo ljubezen do preživljanja prostih trenutkov v naravi kalila. Ko se je z družino iz Nove Gorice preselila v Tolmin, se je kmalu vključila v Upravni odbor Planinskega društva Tolmin in prevzela vodenje planincev na organiziranih izletih. Med 15-letnim službovanjem v Celovcu, ko je le občasno prihajala domov, in tudi v zadnjih letih, ko se že bliža sedmim križem, ostaja zvesta našemu planinskemu društvu. Marsikdo bi se ob takih obremenitvah, ki nam jih večkrat nalaga življenje in so postregle tudi Slavici, odrekel celo veliki ljubezni do gora. Vselej ji ni bilo lahko, a jamranja in resignacije ne pozna. Žilavo vztraja -  poleg izletov in zahtevnejših tur po Sloveniji (Vevnica,Visoka Ponca idr.) organizira tudi ture v Avstrijo (Ziljske Alpe), v Italijo (Zahodni Julijci,  Karnijske Alpe), organizira in vodi tudi večdnevne izlete v tujino: Visoke Ture, Elba, Velebit itd. - ter vsakodnevno preseneča s svojo neomajno pripadnostjo našemu načinu prostovoljstva.

Plaketa OŠZ Tolmin  je veliko priznanje za njen prispevek k razvoju našega PD, predvsem za osemnajstletno vodenje planinskih izletov, ob njenem letošnjem življenjskem jubileju. Taka priznanja so nam vsem, ki Slavico poznamo in se z njo družimo, v velik ponos. Slavica, iskrene čestitke in še veliko sproščujočih gorskih doživetij ti želimo!

 Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Besedilo: Žarko Rovšček

Foto: Miljko Lesjak, I. Mušič

 

Natisni E-naslov