FRIKAFEST 2023
Mogoče nekateri ne veste, da je frika prišla v naše kraje iz Furlanije, kjer ji pravijo frico, od tod tudi ime. Najstarejši recept je ohranjen iz leta 1450, jed pa je omenjena tudi v Vodnikovih Kuharskih bukvah iz leta 1799. Znana je predvsem v Zgornjem Posočju, sicer pa jo v vsaki vasi pripravljajo z različnimi sestavinami.
Glavne sestavine tminske frike so krompir, sir in zelo pomembna je maščoba, najboljše svinjska mast, ki ji danes dodajamo tudi olje.
In tako friko je v soboto, 7. oktobra 2023, na stojnici pred Okrajnim sodiščem v Tolminu ponujala ekipa Planinskega društva Tolmin. V tekmovalnem delu se je pomerilo sedem skupin in naša mojstra frike Dragica in Vinko sta po mnenju obiskovalcev, ki so poskusili vseh sedem frik, zasedla odlično drugo mesto. Ekipa je postregla številnim gurmanskim obiskovalcem, ki so bili pripravljeni stati v dolgi vrsti in počakati na pripravljeno dobroto skupaj s polento.
FrikaFest je v Tolminu vedno bolj odmeven dogodek, ki je v zadnjih letih povezan s Kmečkim praznikom, ko se pastirji simbolično vračajo z visokogorskih planin. Letos je bilo ljudi toliko, da so bile tolminske ulice že preozke za gibanje med stojnicami.
Ker planinsko društvo tudi po svoji osnovni dejavnosti živi in diha z naravo in sredi planinskega sveta stoji tudi naša koča, kjer se na travnatih površinah pase živina, vemo, v čem je skrivnost planinskega sira in tudi frike. Zato že leta sodelujemo na tem prazniku. Letos, žal. prvič brez našega prijatelja in vsestransko aktivnega Ceneta, ki je bil vsako leto gonilna sila pri pripravi naše stojnice. V mislih pa je bil ves večer z nami.
Tekst: Cvetka Jug
Foto: Staša Jug
Več fotografij tukaj