Planinsko društvo Tolmin

Čičer nad Ročinjem

b_250_150_16777215_00_images_stories_Pohodi_izleti_2024_Cicer_nad_Rocinjem_8.jpgje 726 metrov visok hrib, do katerega vodi več poti. Krajevna skupnost Ročinj - Doblar že vrsto let v mesecu februarju organizira pohod na ta vrh, letos v nedeljo, 4. februarja, že dvanajstič. Letošnji pohod je bil posvečen tudi Valentinu Staniču ob 250. obletnici njegovega rojstva, saj je v Ročinju kot duhovnik služboval kar deset let in tu ustanovil tudi prvo šolo. O njem je pred začetkom pohoda na kratko spregovoril dr. Robert Devetak in ga predstavil kot duhovnika, alpinista, učitelja in razsvetljenca.

Organizatorji vsako leto izberejo drugo pot, letošnja je vodila tudi do slapov preko Avških polic, zelo slikovitega terena, ki je tudi precej strm, zaradi bolj sušnega obdobja pa obdarjen le z manjšimi slapovi. Po ogledu smo se dvignili še na Čičer in nato vračali po Rudijevi poti proti Ročinju. V petih urah smo tako premagali 800 metrov višinske razlike in zaključili pred Domom Valentina Staniča, kjer nas je pričakal topel obrok.

Pohod je vsako leto bolj obiskan. Prejšnji rekord je bil 99 udeležencev, letos so jih pričakovali okrog sto, na veliko presenečenje vseh pa se nas je zbralo kar 180, k temu je prav gotovo pripomoglo tudi lepo vreme. Vendar organizatorjev to ni zmedlo in poskrbeli so, da nihče ni odšel domov lačen. Zato vsa pohvala Simonu Prinčiču in njegovi ekipi.

Za organiziran pohod tolminskih planincev je poskrbela Slavica Boljat.

Tekst in foto: Cvetka Jug

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov