Planinsko društvo Tolmin

Po stezicah, ki so včasih bile - Šentviška planota

SteziceV nedeljo, 18. novembra, nas je Vinko popeljal po Šentviški planoti. Izhodišče je bila Krepaka, med Dolenjo Trebušo in Stopnikom. Dobra ura vzpona po lepo speljani poti nas je pripeljala do vasi Polje, kjer so nas razveselili  zlati kakiji na majhnem drevesu. Nadaljevali smo mimo radovednega tropa koz in ponija do domačije, kjer nam je Vinko pripravil tekoče, slano in sladko presenečenje. Zahvaljujemo se tudi Majdi, ki žal ni mogla z nami.

Od tople sobe z jedačo in pijačo se je bilo kar težko ločiti.

Sledil je prehod čez Golubovc in številne travne doline, vzpetine in grebene, do spomeniško zaščitene domačije Jerovica. Pot nam je Vinko popestril z zgodbami in ledinskimi imeni skrbno pokošenih senožeti ter z imeni osamelih domačij, ki so tu in tam tudi že zapuščene.

Po vzponu čez daljše  pobočje smo se spustili k eni izmed redkih stoječih voda. Od tu se je že videl naš najvišji cilj - Črvov vrh (974 m).

Med potjo smo zavili še mimo ruševin Črvove kmetije do Bukovega gaja.  Tu je tudi obnovljen vodnjak z izvirsko vodo, pa čeprav se nahaja tik pod grebenom.

Blagi vzpon nas je nato, v le nekaj minutah, pripeljal na cilj. S Črvovega vrha je zelo lep razgled na osrednji del Baške Grape in na Bohinjsko-Tolminske gore, ki pa so bile deloma ovite v meglo.

Proti zahodu se je pogled ustavil na krnski skupini in na Kaninu, radovednost pa je sprožal tudi gozdnat stožec, približno enake višine kot Črvov vrh. Verjetno Kum v Benečiji, z višino 912 m.

Mrzel veter nas je kmalu pregnal z vrha v vas Pečine, kjer nas je že čakal prevoz. Po topli pijači pri Veri smo se zadovoljni vrnili v dolino.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Besedilo in foto Ljubo Čibej.

Natisni E-naslov