Planinsko društvo Tolmin

Po strelskih jarkih in kavernah na Skalnico in Škabrijel

b_250_150_16777215_00_images_stories_pohodi_2017_Skalnica_2017_2.jpgSončna nedelja dne, 26.2.2017, je vabila skupino planincev na  Skalnico in Škabrijel, ki se vzpenjata nad Goriško in Grgarsko dolino. Izhodišče ture je bilo na Prevali pri spomeniku feldmaršala Svetozarja Borojevića, plemenitega Bojno.

 

Od tu smo nadaljevali nekaj časa po cesti in pri prvem božjepotnem križu zavili na stezo, ki nas je kmalu peljala skozi dve krajši kaverni. Prav nam je prišla svetilka ter zaradi ponekod nizkega prehoda in nevarnosti padajočega kamenja tudi čelada.

V nadaljevanju je bila pot bolj strma in nas je vodila po in ob nekdanjih strelskih jarkih in ostankih stavb, do zadnje najdaljše, 260 m dolge kaverne, ki preseka Skalnico z juga na severno stran. Pot skozi kaverno je bila spolzka in strma. Na več mestih so nam bile v pomoč debele jeklenice in v skalo zabite kovinske skobe.

 Iz kaverne smo se priključili poti, ki vodi iz Grgarja na Sveto goro. Hodili smo še mimo manjših kavern in dosegli vrh Frančiška Asiškega. Pred nami je bil jasen in čist razgled na Kaninske in Tolminske gore, Banjško planoto, Trnovski gozd, na morje in na Goriško in Furlanijo.

 Sestopili smo po brezpotju nazaj na Preval in nadaljevali proti Škabrijelu (642 m n.v).

Na pobočjih Škabrijela je potekalo najhujše bojišče na Soški fronti. Tu so v velikem številu umirali vojaki različnih narodnosti. Goro so zato imenovali tudi Satanov hrib, Krvava gora, Hrib smrti, Hrib junaštva.

 Pot nas je vodila po mirnem gozdu, mimo jarkov, kavern, spomenikov do razglednega stolpa na vrhu. Nato pa smo se spustili do koče na Kekcu in se nato vrnili nazaj na Preval.

 Več slik si lahko ogledate tukaj.

 Besedilo: Slavica Boljat; Foto: Mitja Kenda

Natisni E-naslov