Planinsko društvo Tolmin

200-pohod planincev upokojencev v Belo krajino

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_izleti_2014_belakrajina_2014_02.jpgV sredo, 20. avgusta 2014, so se planinci – upokojenci odpravili že na 200-ti pohod. Priprave na jubilejni pohod so seveda trajale kar nekaj časa. Rudi Rauch je pri organizaciji kot vsakič pred pohodom, imel polne roke dela, po vrhu vsega pa se je prijavilo še več interesentov kot jih lahko gre v dva avtobusa. Potreben je bil še kombi, da so lahko šli na ta enkratni dogodek vsi, ki so želeli. In bilo je zelo lepo. 

Več fotografij si lahko ogledate tukaj. Besedilo Janja Kragelj, foto Senka Krapež.

Vreme letos poleti itak ni fantastično, zato so bili pa upokojenci veseli in dobro razpoloženi. Vsako leto je v programu POHOD V NEZNANO, kje je to, ve samo Rudi. Mnogi so ugibali, da po vsej verjetnosti gredo v  njegovo Belo Krajino, tam kjer je on doma, tam so lepi kraji, vinogradi, zidanice, tam kjer  so že bili z njim in takrat je bilo zelo lepo. Med vožnjo so kolono dohiteli planinski vodniki PD Tolmin,  Darij Kenda je zasledoval kolono, ko so se ustavili za »kafe« je bil najbolj veselo presenečen Rudi, ko jih je zagledal.

 Na pohodu po Semiških poteh in gričih je bilo zanimivo, odprl se je pogled na Semič,  spodaj  majhne vasi, vijugaste ceste pa v daljavi pogled na hribovje v ozadju  pa bolj oddaljena Metlika in Črnomelj. Rudi je pripovedoval o teh krajih, kakšni so bili, ko je bil še majhen, kako so se spreminjali, danes pa so res drugačni kot je to bilo v njegovi mladosti. Pohod v neznano je vedno presenečenje, zaradi smeri in še bolj zaradi samega dogajanja. Ploha, ki je takoj na začetku ulovila kolono, je k sreči kmalu ponehala, tako, da je bila pot vseeno lepa in zanimiva. Veselje pa se je kar nadaljevalo, lačni in žejni so se pohodniki malo umirili šele v gostišču, ko so na mize prinesli slastno kosilo. Zato pa je bilo potem še bolj veselo, komaj so čakali, da Rudi kaj pove. Pripravil je podatke o vseh pohodih, ki so zares zanimivi in vredni vse pozornosti.

Teče že 17 leto organiziranih pohodov pod vodstvom Rudija Raucha, z  uspešnim sodelovanjem Planinskega društva Tolmin in Društva upokojencev občine Tolmin.

Prvi pohod:   28.01.1998                                     13 udeležencev

Število prisotnih na pohodu                                   398

Število rednih pohodnikov                                     298

Skupno število udeležencev na pohodih                14.010   do 20.08.2014

Največja udeležba na pohodu                                 126            20.08.2014

Še vedno se skupini pridružujejo novi pohodniki.

Na pohodih so bili na 184 lokacijah. Na 7 lokacijah so bili večkrat, vendar so pri 6 pohodih hodili po različnih poteh.  Prehodili so 5 kulturnozgodovinskih poti: Po poti kulturne dediščine, Jurčičevo, Kosovelovo, Velikolaško in Osoppsko v Italiji. Na pohodih so bili kar 4x nad 2000 metrov: na Viševniku, Debeli peči, Kamnitem lovcu in 39x  nad 1000 metrov. Na dosedanjih pohodih so spoznavali velik del Slovenije, Slovensko Benečijo, Doberdobski Kras, Tržaški Kras, Avstrijsko Koroško, tja do Boča in Belo Krajino. Rudi pripravi informacije in zanimive podatke o krajih, mestih, hribčkih in dolinah, za vse kar je zanimivega na poti, po kateri hodijo.

Tudi za varnost je poskrbljeno saj mu pomagata izkušena Vlado Šorli In Milan Kogoj, tako da se ne more nihče izgubiti in da je vse pod kontrolo. Red in disciplina pa sta prvi pogoj za vodenje zrele a vedno mladostne upokojenske stotnije v sredogorje, na hribe, po dolinah, po vedno zanimivih neznanih krajih.

Po končani statistiki je Rudi poklonil vsem poverjenikom, ki mu pomagajo, žlahtno vino v spominskih steklenicah. Potem se je pa šele začelo, Rudija so posedli in mu najprej zapeli, predsednica PD Tolmin,  Milena Brešan,  je  v nagovoru poudarila, kaj pomeni to Rudijevo organiziranje pohodov in mu izročila priznanje za pomemben dosežek ob jubilejnem pohodu.

Čestital mu je tudi predsednik Društva upokojencev občine Tolmin, Stojan Prezelj. PUP (Planinci-Upokojenci-Pohodniki) so mu poklonili polet z letalom, da bo lahko pogledal z vrha na deželo, po kateri vodi svojo stotnijo.

Za varnost vseh udeležencev izredno dobro skrbijo Rudi Rauch na čelu kolone, Vlado Šorli, ki kontrolira stanje na koncu kolone in Milan Kogoj, ki pogleduje čez sredino kolone ali je vse v redu, zato so jim poklonili hribovsko okrepčilno kapljico in jim podelili žlahtne naslove:

SVETI TRIJE KRALJI:  RUDI PRVI VELIKI, VLADO MALI ZADNJI, MILAN HITRI NEBEŠKI

2 meseca so pohodniki pisali vtise s pohodov, opisovali so razna doživetja, predvsem pa, kaj jim pomenijo ti pohodi. Nabralo se je skoraj 100 prispevkov, zgodbic, pripovedi, prostih spisov, pesmi, čestitk in dobrih želja. Zbrane zapiske - originale so mu poklonili in zaželeli, da bi bili še dolgo skupaj. Presenečenj pa še ni bilo konec, Rudijevi kolegi planinski vodniki so prišli nenapovedano, iz Posočja so v Belo Krajino pripeljali torto in ga silno razveselili. V imenu vseh je Slavica Boljatova z ganljivimi besedami Rudiju predala še zadnje darilo. Res je bil to POHOD V NEZNANO, Rudiju Rauchu se ni sanjalo, kaj vse so vsi vpleteni z združenimi močmi pripravili za jubilejni pohod. Pohodniki pa so napisali vse misli iz srca in tega dne je pesem in beseda segla do srca. Vsem. Z
Zapisala Janja Kragelj

Natisni E-naslov