Planinsko društvo Tolmin

Film o reševanju v jami Primadona, jamskega Sistema Migovec

b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_2020_Primadona_pMitjaLegat-10A.jpgNova dokumentarna TV serija Rescued,  programa National Geographic, bo prikazovala dramatične reševalne akcije, ki so se uspešno končale. Ena izmed epizod  bo prikazala tudi reševanje poškodovanega angleškega jamarja v jami Primadona leta 2016.

Jama Primadona se nahaja na Tolminskem Migovcu in je del najdalšega jamskega sistema v Sloveniji, Sistema Migovec. Produkcijska hiša Arrow Pictures je v začetku lanskega leta stopila v kontakt z Jamarsko Reševalno Službo (JRS), ker so opazili njihovo video zgodbo o reševanju in se dogovorili za sodelovanje.

Poleg video posnetkov JRS iz samega reševanje, so posneli še intervijuje z vodstvom JRS in z zdravnico, ki je oskrbela poškodovanca. Del dokumentarca pa je na sami lokaciji nesreče posnel tudi LegitFilms. Naši jamarji (JS PDT) so jih peljali do vhoda v jamo Primadona.

b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_2020_Primadona_pMitjaLegat-12a.jpgGlavni lik epizode, angleški jamar kluba Imperial College Caving Club, ki že več let skupaj z JS PDT raziskuje jame Migovca, je za to epizodo podal tudi interviju. Mladi jamar je po nesreči popolnoma okreval. Še več, zadnji dve leti je bil ponovno del odrave na Migovcu ter aktivno sedeloval pri odkrivanju novih delov jame Primadona.

Zahtevno reševanje JRS iz jame Primadona si bomo lahko ogledali tudi pri nas in sicer na programu National Geographic dne,  30.1.2020 ob 23.00 h.

Vabljeni k ogledu.

Jana Čarga

Fotografije: Mitja Legat, LegitFilms

Natisni E-naslov