Planinsko društvo Tolmin

Odprava "Čez rob" – Sistem Migovec 2017

b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_Galaktikac_2017.jpgV letošnji odpravi poimenovani Čez rob, smo se vrnili v jamo Primadona. Plan dela je bilo nadaljevati raziskave ter s tem jamo »podaljšati«. Glavnina raziskav je potekala med 250 in 400 m. Da bi dosegli stare globlje rove, smo najprej pričeli s preopremljanjem že odkritih brezen. Tako smo v breznu TTT našli nove predele imenovane "Hammerhead". Nadaljevanja raziskav v lanskoletnem odkritem predelu  "Karstaway" vodijo do "Hall of the Mountain King".

Manjša raziskovanja potekajo tudi v predelu "Knot very Good". Pod njim se smer jame obrne proti jugu in v dele kjer še ni nobene jame ali drugih prehodov. S tega stališča je ta del zelo zanimiv.

Del ekipe se je tudi opravil v jamo M16 z namenom, da se ponovno opremi pot do znamenite dvorane Galatika. Dvorano smo fotografirali ter ponovno pregledali. Novih prehodov nismo našli.

Najdena je bila nova površinska jama Gondolin. Vhod se nahaja na zahodni strani planote, pot vrhom Kuk. 30 m globoka jama se nato nenadoma zapre s podorom. Ponovno sta tudi bili obiskani jami S1 in Hare Cave, ki nista perspektivni.

V jami Primadona je bilo na novo izmerjenih 1.8 km novih rovov in tako je Sistem Migovec podaljšan na 39.3 km.

Naslednje leto se vračamo v Primadono, saj globokih delov jam še nismo dosegli. V planu je tudi priprava podzemnega kampa, ker bo le ta olajšal delo v sami jami.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

Foto Jana Čarga in Rhys Tyers

Za JS PDT in ICCC

Jana Čarga

Natisni E-naslov