Planinsko društvo Tolmin

Italijanski gorski reševalci iz Borga na obisku v Tolminu

borg V petek, 07.11.2008, so se predstavitve zbornika ob 60. letnici delovanja Postaje GRS Tolmin udeležili tudi italijanski gorski reševalci iz Borga - Trentino. Sodelovanje med obema postajama  poteka že  vrsto let, tako z udeležbo reševalcev na letnih vajah,  predstavitvami novih reševalnih tehnik, izmenjavo izkušenj , pa tudi reševalne opreme.

V prvih letih sodelovanja so bili tako po opremi, kot po tehniki reševanja pred nami in smo se od njih marsikaj naučili. Na tokratnem obisku pa so nam priznali, da smo jih tako po opremi kot po številu reševalnih akcij že presegli.

  Ob tokratnem srečanju  smo jim tolminski gorski reševalci izročili fotografije spomenikov (s podatki o kraju, nadmorski višini, koordinatami) njihovih sorodnikov in sovaščanov, ki so se v 1. svetovni vojni,  po spletu čudnih okoliščin, znašli na obeh straneh Soške fronte in v bojih tudi padli. Pokopani so na območju Mrzlega vrha. Z leti so se ti spomeniki zarasli in skrili očem. Le z vztrajnim brskanjem po arhivih in iskanjem v naravi, so bili ti spomeniki očiščeni in  iztrgani pozabi.

 V soboto smo jih popeljali še na ogled cerkvice v Javorci, bunkerjev v Pologu ter obnovljenih strelskih položajev na Kolovratu. Na postaji GRS pa smo jim prikazali sedanjo reševalno opremo in izkušnje z njeno uporabo. Predstavili smo jim tudi nekaj večjih in težjih reševalnih akcijah v preteklem letu. Srečanje smo zaključili v poznih popoldanskih urah.

Miljko LESJAK

GRS Tolmin

borg1borg3http://www.pdtolmin.si/images/stories/grs/obisk_iz_borga/re%C5%A1evalci%20iz%20borga.jpg

Natisni E-naslov