Planinsko društvo Tolmin

Zimska vaja Postaje GRS Tolmin

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2023_Zimska_vaja_7.jpgPrvi vikend v tem letu (7-8.1.2023) smo reševalci Postaje GRS Tolmin rezervirali za usposabljanje iz zimske tehnike reševanja. Čeprav snežne razmere v gorah niso bile ravno letnemu času primerne, tudi vremenska prognoza je obetala deževno vreme, smo se v soboto popoldne zbrali v koči na planini Razor. Snežno odejo smo poiskali na pobočju pod prevalom Globoko na nadmorski višini 1700 m.  Že v temi smo si ogledali in pripravili delovišča za naslednji dan. Zvečer so sledila še predavanja iz različnih tematik. 

 Nedeljsko jutro smo se odpravili na teren. Razdeljeni na 5 skupin smo krožili po deloviščih in obnavljali znanje iz tem, ki so zajete v katalogu zimske tehnike reševanja. Prerez snežne odeje, iskanje več zasutih v plazu s pomočjo plazovne žolne z uporabo različnih tehnik, izdelava sidrišč v snegu in priprava AKI-ja za transport. Vajo na terenu smo zaključili z več sto metrskim štafetnim spustom AKI-ja z reševalcem. Vetrovno, megleno in deževno vreme je bilo tudi dober test oblačil in opreme, ki smo jo reševalci uporabljali na vaji.

Po okusnem kosilu, analizi vsega dvodnevnega dogajanja na vaji, vožnji v dolino, je sledil še najbolj neprijeten del - pranje vozil in sušenje vse dodobra premočene opreme. Pospravljanje opreme bo še prišlo na vrsto, ko se posuši.

Na vaji je sodelovalo 33 gorskih reševalcev in policistov Gorske policijske enote Novogoriške PU. 

Pohvalo si zasluži tudi osebje Planinskega društva Tolmin, ki je z dobro hrano in prijaznostjo poskrbelo, da smo se v koči odlično počutili.

GRS Tolmin

Miljko Lesjak

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov