Planinsko društvo Tolmin

Miljko Lesjak: Med preventivo in reševanjem

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2022_GRS-Planinski_vecer_4.jpg2. planinski večer PD Tolmin v zimski sezoni 2022/2023

Knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu 𝐯 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐨, 𝟕. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐨𝐛 𝟏𝟗.𝟎𝟎 
Vabimo vas na drugi planinski večer letošnje sezone!
Povabite tudi svoje znance, prijatelje in sorodnike, da se vam pridružijo!
Gost tokratnega planinskega večera, 𝐌𝐢𝐥𝐣𝐤𝐨 𝐋𝐞𝐬𝐣𝐚𝐤, je v Sloveniji že prepoznaven in priljubljen predavatelj.

V svoji pripovedi bo spletel lok med dvema pomembnima in med seboj povezanima deloma v delovanju gorskih reševalcev. Le-ti se pri svojem vsakdanjem poslanstvu v primeru tolminske Postaje GRS vsako leto statistično približajo skoraj stotim posredovanjem. Vsebinska plat skopih številčnih podatkov pa razkriva zgodbe vseh, ki se ob iskanju sprostitve v gorski in siceršnji naravi soočijo z nerešljivimi težavami, nesrečo, ki ji sami niso kos. Čeprav takega izida ne moremo vselej povsem preprečiti, pa naj bo posledica subjektivnih ali objektivnih okoliščin, lahko veliko storimo s preventivnim osveščanjem. Tudi temu je namenjeno Lesjakovo predavanje, ki je zasnovano na pregledu reševalnega obdobja Postaje GRS Tolmin v zadnjih 4 letih. Spregovoril bo o planinstvu v povezavi z vzroki nesreč, seveda malo več o tistih najbolj pogostih ali najbolj zanimivih reševanjih, na koncu pa tudi malo o preventivnem delovanju in še čem. Avtorjeve kvalitetne fotografije, ki so že stalnica njegovih javnih predstavitev, so mimogrede tudi vpogled v njegov dragocen foto arhiv o humanitarni dejavnosti, ki ji pripada. Ob njegovi besedi si lahko tudi tokrat obetamo vsestransko zanimiv in poučen, torej nepozaben večer.

Pa ne pozabimo! Letos praznujemo jubilej gorskega reševanja na območju Slovenije, ki še vedno temelji na prostovoljstvu. Pred 110 leti je v gostilni Pr' Vrbarju v Kranjski Gori potekal ustanovni zbor »rešilne postaje« Slovenskega planinskega društva, ki velja za ustanovitev organizirane gorske reševalne službe pri nas. Naj tokratni večer mine tudi v znamenju počastitve obletnice te pomembne humanitarne organizacije.

Foto Miljko Lesjak

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov