Planinsko društvo Tolmin

Dve nedeljski reševanji Postaje GRS Tolmin

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2022_GRS_akcije_dve_nedelji_1.jpgV nedeljo 20.11.2022 je ravno v času nedeljskega kosila s Centra za obveščanje prišel poziv za reševanje. Na Grahovem ob Bači je občanka pri hoji po strmem in blatnem terenu v gozdu pod hišo zdrsnila in si poškodovala nogo. Reševalci smo se hitro zbrali in odhiteli na kraj. Poškodovano nogo smo imobilizirali z vakuumsko opornico in občanko namestili na nosila TSL.

Za dvig nosil po strmem in spolzkem pobočju smo uporabili Kongovo vitlo in statično vrv. Na pomoč so nam priskočili tudi vaščani, ki so z motorno žago počistili podrta drevesa in nam olajšali prenos nosil do ceste. Poškodovano občanko je v bolnišnico odpeljal kar njen mož, saj je bilo reševalno vozilo NMP Tolmin v tem času na drugi bolj nujni vožnji. 

 Tričetrt ure po prvem pozivu, ko smo ravno prispeli na kraj prve nesreče,  je s Centra za obveščanje prišel nov poziv za reševanje. Na severnem pobočju Mrzlega vrha je prišlo do slabosti lovca na delovni akciji. Aktivirana je bila nova ekipa reševalcev, za pomoč smo zaprosili tudi kobariške gasilce z defibrilatorjem. Na klic se je odzvala tudi dežurna ekipa HNMP na Brniku in posadka helikopterja Slovenske vojske, ki je na pristanku v Tolminu vkrcala še zdravnika letalca.  Po zdravniškem pregledu so obolelega občana s trikotnim sedežem in uporabo elektromotornega vitla dvigili v helikopter in prepeljali v Tolmin. Tu so ga prevzeli reševalci NMP Tolmin, saj je morala posadka helikopterja SV takoj zatem na novo reševanje na Mangart.

Na obeh intervencijah je sodelovalo poleg posadke helikopterja SV skupaj 30 gorskih reševalcev in 4 gasilci. Zadnjo letošnjo intervencijo smo Tolminci zabeležili pod številko 80, to pa je tudi povprečje intervencij v zadnjih 10 letih. 

 V tem letu smo reševali 34 nepoškodovanih oseb, 9 lažje poškodovanih  in 34 težje. V treh primerih pa je šlo za nesreče, ki so se končale s smrtnim izidom. Srčno upamo, da se statistične številke do konca leta ne bodo več spremenile.

 Miljko Lesjak

Postaja GRS Tolmin  

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov