Planinsko društvo Tolmin

Postaja GRS Tolmin, reševanja v zadnjem tednu

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2022_Akcij_GRS_7.jpgTuristična sezona je v polnem razmahu in na žalost se tudi nesreče dogajajo vsak dan. V zadnjih 6 dneh smo tolminski gorski reševalci 8 krat reševali. V 6 primerih je šlo za nesreče jadralnih padalcev, v preostalih dveh primerih pa smo reševali gorskega kolesarja in dva planinca.

Začelo se je v soboto 11.6.2022 ko se je pri spustu s Porezna poškodoval gorski kolesar, državljan Slovenije. Po oskrbi na kraju nesreče s strani dežurne ekipe GRS na Brniku je bil s helikopterjem SV odpeljan v UKC Ljubljana.

Kmalu zatem se je na vzletišču Kobala pri poskusu vzleta huje poškodovala jadralna padalka iz Velike Britanije. Po imobilizaciji smo jo skupaj z ekipo NMP Tolmin prenesli na vrh vzletišča. S helikopterjem SV je bila odpeljana v UKC Ljubljana. 

 Tudi nedelja 12.6.2022 ni minila brez aktiviranja GRS. Na Kobariškem Stolu so opazili padec padalca v spirali do tal. Na srečo se je kmalu izkazalo, da je nepoškodovan in da ne potrebuje naše pomoči. 

Ponedeljek je minil mirno, kar pa ne morem zapisati za torek 14.6.2022, ko smo posredovali kar dvakrat. Najprej smo šli po državljana Velike Britanije, ki je z jadralnim padalom strmoglavil na strmo pobočje Kobilje glave. Kljub zatrjevanju, da je nepoškodovan, se je kasneje izkazalo, da je pri padcu utrpel poškodbe. 

Tega reševanja še nismo zaključili, ko se je na vzletišču Kobala ponesrečil vzlet z jadralnim padalom nemškemu državljanu. Padalo smo rešili iz grmovja, poškodovana padalca iz obeh posredovanj pa smo odpeljali v ZD Tolmin, od tam pa so jih z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico Šempeter.

V sredo 15.6.2022 sta v popoldanskih urah dva Belgijska državljana na severni strani Kobilje glave zašla s poti v neprehoden teren. Reševalci so ju našli in nepoškodovana pospremili do terenskega vozila.

V četrtek 16.6.2022 je na severni strani grebena Kobariškega Stola med Babo in Predelo strmoglavila nemška jadralna padalka. Po daljšem iskanju so gorski reševalci padalko našli v gozdu na višini 600 m. Pri padcu do tal se je tako hudo poškodovala, da je na kraju nesreče podlegla poškodbam. Po opravljenih ogledih s strani pristojnih služb je bila s helikopterjem LPE prepeljana v Tolmin in predana delavcem pogrebne službe.

Tudi petek 17.7.2022 ni minil brez nesreče. Na vzletišču na Kobariškem Stolu je pri vzletu padel  jadralni padalec in se hudo telesno poškodoval. Takoj je bila aktivirana dežurna ekipa GRS na Brniku, ki jo je posadka s helikopterjem LPE pripeljala na kraj. Po zdravniški oskrbi so poškodovanega državljana Nemčije odpeljali v UKC Ljubljana. Zaradi oddaljenosti do vzletišča, iz Tolmina je cca 1 ura vožnje s terenskim vozilom, je bilo helikoptersko reševanje najhitrejša in najboljša rešitev.

Kratka statistika prve polovice junija ni vzpodbudna - v 15 dneh 18 reševanj. Vsak dan najmanj ena. Kako že gre tisti malce prirejen rek o jabolku in zdravniku?  Ena intervencija na dan prežene dolgčas stran??  Eni in isti obrazi, ki se že cel mesec vsakodnevno srečujemo na naši postaji GRS, si želimo le malo miru.

 Postaja GRS Tolmin

Miljko Lesjak

Foto Simon Čopi in Miljko Lesjak

Več fotografija tukaj

Natisni E-naslov