Planinsko društvo Tolmin

Postaja GRS Tolmin, 9.6.2022

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2022_GRS_9_junij_2022_2.jpgReševanja tolminskih gorskih reševalcev se v prvih dneh junija kar vrstijo, od tretjega do osmega  junija jih je bilo 10. Več kot očitno je, da se je turistična sezona v Posočju že začela. Kratki opisi iz zapisnikov bi se lahko na kratko brali kot sledi v nadaljevanju.

* 3.6.2022 Čaven - Mala gora: Motokrosist je med vožnjo po planinski stezi zdrsnil čez skalni skok in se nepoškodovan ustavil v strmem pobočju pod potjo. Gorski reševalci so ga z vrvno tehniko potegnili na planinsko pot in pospremili do ceste.

*  4.6.2022 Kobala: Poškodba padalca pri ponesrečenem poskusu vzleta na vzletišču Kobala. Po oskrbi s strani ekipe GRS in NMP je bil s helikopterjem odpeljan v bolnišnico.

* 4.6.2022 Plezališče Senica: Pri plezanju v plezališču je padel plezalec in se hudo telesno poškodoval. Na kraju so ga reševalci oskrbeli, nato pa s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

* 4.6.2022 Črniče: Pri pristajanju je jadralni padalec obvisel na drevesu. Gorski reševalci so ob pomoči gasilskega dvigala z drevesa sneli padalo, padalec pa je že prej sestopil sam.

* 4.6.2022 Kobariški Stol: Občani so iz doline opazili padec jadralnega padalca nekje na območju Kobariškega Stola. Po preverjanju je bilo ugotovljeno, da se je to zgodilo na drugi strani grebena in da to že rešuje D GRS Bovec.

* 5.6.2022 Kobariški Stol: Dva reševalca sta na grebenu Kobariškega Stola z drevesa snela jadralno padalo in ga prenesla v dolino.

* 6.6.2022 Ladrski vrh: Jadralni padalec je zasilno pristal na drevesu. Reševalci so ga rešili z drevesa in mu pomagali v dolino.

* 6.6.2022 Trnovo ob Soči - Katarakt: Na reki Soči se je prevrnil kajakaš in se poškodoval. Gorski reševalci so ga prenesli do terenskega vozila in prepeljali v Zdravstveni dom.

* 7.6.2022 Čaven: Tekmovalka v UltraX teku je zašla z označene stene v težko prehoden teren. Reševalci so jo poiskali in ji varno pomagali na stezo, da je nadaljevala s tekom.

* 8.6.2022 Godiča: Jadralni padalec je kmalu po vzletu strmoglavil na območju soteske Godiča. Gorski reševalci so peš pregledali teren soteske in organizirali iskanje (helikopter, dron, padalci, športno letalo). Na srečo se je vse dobro končalo, saj se je padalcu tik pred pristankom na drevesih odprlo glavno padalo in je pristal na travniku v dolini.

Vsako zapisano reševanje ima za seboj svojo zgodbo, zapleteno ali manj zapleteno, o kateri je težko soditi kar tako čez palec. Nekatere od teh bi se z malo previdnosti ali modrosti zagotovo lahko končale lepše, kot so se. O poteku nekaterih reševanj bo potrebno kakšno povedati tudi na širši analizi in se o tem pogovoriti z drugimi pristojnimi službami. Vse v skrbi, da bi bilo nesreč čim manj in da bi bila reševanja še uspešnejša.

Postaja GRS Tolmin

Miljko Lesjak

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov