Planinsko društvo Tolmin

Štiri reševanja GRS Tolmin v enem dnevu

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_Kobala_2.jpgTokratna luna, ki se je skrila za črno znamenje, je bila res črna. Vsaj za tolminske reševalce, ki smo v petek 9.7.2021 posredovali 4 krat v enem dnevu.

Začelo se je že dopoldne s poškodbo pri soteskanju po potoku Kozjak pod vasjo Magozd. Udeleženka soteskanja si je pri skoku v tolmun poškodovala hrbtenico in prijatelji so takoj poklicali na 112 ter zaprosili za pomoč. Na kraju nesreče smo poškodovanko imobilizirali na zajemalna nosila in pripravili za transport. Na pomoč nam je priskočila posadka helikopterja Letalske policijske enote, ki je na kraj pripeljala dežurno ekipo GRS na Brniku. Z elektromotornim vitlom so ponesrečeno potegnili v plovilo in odpeljali v UKC Ljubljana.

Med vračanjem v dolino so nas napotili na Kobalo, kjer se je pri poskusu vzleta pri padcu huje poškodoval jadralni padalec. Tudi tokrat smo za pomoč zaprosili dežurno ekipo GRS na Brniku. Padalcu smo na kraju oskrbeli poškodovano nogo in jo imobilizirali. Posadka helikopterja LPE ga je potegnila v plovilo in odpeljala v UKC Ljubljana.

Dan se je prevesil v pozno popoldne, ko smo znova hiteli na Kobalo. Pri ponesrečenem vzletu je padalka padla po strmini in se huje telesno poškodovala. Tudi v tem primeru nam je na pomoč priskočila dežurna ekipa GRS na Brniku.  V času, ko smo oskrbeli poškodovanko in jo prenesli na vzletišče, je posadka helikopterja LPE z letalcem reševalcem  "mimogrede" skočila še na Mangart in opravila reševanje dveh zaplezanih planincev. Na povratku so v helikopter vkrcali še poškodovano padalko in jo odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Intervencija na Kobali je še potekala, ko so nas napotili v Tolminska korita, kjer so obiskovalci videli padec občana z velike višine v Tolminko. Skupaj z gasilci smo pregledali strugo Tolminke od kraja nesreče do Tolmina in v soteski našli truplo občana. Po opravljenem policijskem ogledu smo ga s pomočjo vrvne tehnike in vitla dvignili po strmem pobočju in predali pogrebni službi Komunale. 

Na vseh 4 intervencijah je bilo udeleženo skupaj 47 gorskih reševalcev, večina od njih je bila udeležena kar pri vseh 4 intervencijah. Pa naj še kdo reče, da nam je v teh vročih dneh dolgčas.

Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov