Planinsko društvo Tolmin

Vaja GRS iz letne tehnike reševanja

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_21_IMGP1436R_a.jpgV soboto, 5.6.2021 smo tolminski gorski reševalci izvedli usposabljanje iz letne tehnike reševanja. Tokrat smo se zbrali v Zatolminu, na naravni steni nad Tolminskimi koriti. 

Inštruktorji so vajo pripravili v duhu prihajajoče turistične sezone. Ogledu Tolminskih korit iz višine so dodali še obisk Dantejeve jame. Da ne bi bilo preveč enostavno, je dostop do nje za reševalce vodil ob vrvni ograji preko celotne naravne stene, za razliko od turistov, ki so se vanjo lahko povzpeli kar po stopnicah. 

Z vhoda v znamenito jamo je bilo potrebno z uporabo vitla Kong in tipizirane tehnike spustiti reševalca do ceste in ga nato dvigniti nazaj. Tudi pri tem manevru so inštruktorji poskrbeli, da vse skupaj ni potekalo preveč enostavno. Sledilo je sestavljanje vseh nosil (zajemalna nosila, UT2000 in TSL) in njihova priprava za transport ponesrečenca. Na zadnji točki pa je bilo potrebno žimariti po vrvi do sidrišča sredi stene s prepenjanjem preko vmesnega klina in se nato spustiti na izhodišče. 

 Letne vaje, ki je štela tudi za obnavljanje licence, se je udeležilo 23 reševalcev Postaje GRS Tolmin. Našemu vabilu na usposabljanje so se odzvali tudi alpinisti Soškega alpinističnega odseka in se nam pridružili. Vajo smo v popoldanskih urah zaključili v bazi s pospravljanjem opreme, obvezno analizo in seveda zasluženo malico. 

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Natisni E-naslov