Planinsko društvo Tolmin

GRS Tolmin - reševanje poškodovanega gozdarja na Matajurju

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_20_jIMGP0522R.jpgV ponedeljek, 17.08.2020 okoli 14. ure, se je na Matajurju, kakšnih 5 km naprej od Sužiške planine, zgodila nesreča pri delu v gozdu. Med podiranjem drevesa v strmem terenu se je odlomila debelejša suha veja in padla 22 letnemu sekaču na glavo. Sodelavec je takoj poklical na 112 in zaprosil za reševanje.

Gorski reševalci smo za reševanje takoj aktivirali posadko helikopterja LPE in dežurno ekipo na GRS na Brniku, saj je dostop do kraja nesreče zelo dolg, cesta pa v zelo slabem stanju. Kljub temu smo se z dvema terenskima voziloma tudi sami odpravili proti kraju nesreče. Za nameček je 5 km pred krajem nesreče cesta zaradi betoniranja zaprta. Dostop do kraja nam je skrajšal sodelavec poškodovanega, ki je z druge strani zapore dvakrat prišel po nas.

Poškodovanega smo na kraju nesreče oskrbeli in imobilizirali na zajemalna nosila, nato pa ga je posadka helikopterja v reševalni vreči z elektromotornim vitlom dvignila v plovilo ter nemudoma prepeljala v ljubljanski UKC.

Tokrat smo gorski reševalci imeli srečo tudi z vremenom. Pred reševanjem in po njem se je na Matajurju zlivalo iz oblakov kot za stavo in vprašanje je bilo, če bo helikopter v takem vremenu sploh lahko posredoval. Na koncu smo jo odnesli s suhimi nahrbtniki, pa čeprav vsi prepoteni.

V reševanju je sodelovalo 14 reševalcev Postaje GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS na Brniku.

Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Natisni E-naslov