Planinsko društvo Tolmin

Uvertura v kinogledališču na fotografski način

b_250_150_16777215_00_images_stories_fotoskupina_2016_IMGP8187R.jpgČlani Fotografske skupine PD Tolmin imajo za seboj uspešno leto. Aprila so v galeriji tolminskega kinogledališča pripravili svojo 6. pregledno razstavo, junija pa so s priložnostno razstavo v Vetrovalni Bukovo počastili 100-letnico bohinjske proge. Tokrat so z razstavo »Fotografi praznujejo ob 120-letnici planinstva v Posočju«, ki je bila odprta v soboto 5. 11. v galeriji Kinogledališča Tolmin in bo na ogled do 30.11., poskrbeli za uvod v jesenski del praznovanja te pomembne obletnice.

 Gre za dogodek, ki je hkrati znanilec, predhodnik in dobrodošla obogatitev  bližajoče osrednje proslave PD Tolmin  19.11.2016.  Udeležence odprtja razstave je uvodoma nagovorila predsednica PD Tolmin Milena Brešan, ki je poudarila naslednje: »Planinci v Posočju praznujemo letos 120-letnico. 1896 je bila prav v Tolminu ustanovljena  Soška podružnica SPD kot četrta v Sloveniji. Na to smo seveda zelo ponosni, zato smo se odločili, da bomo letošnjo obletnico praznovali z več prireditvami. Jubileju na čast smo spomladi že imeli v Knjižnici Cirila Kosmača spominski planinski večer. Obletnici je bilo posvečeno tudi julijsko srečanje na planini Razor. Nocoj je predzadnja prireditev v tem nizu. Pripravili smo jo člani Fotografske skupine PD Tolmin prav za ta dogodek. Letošnje jubilejno leto pa bomo zaključili s svečano zaključno prireditvijo 19. 11. v Kinogledališču Tolmin.« Nanjo je povabila vse, da se je v čim večjem številu udeležijo.

Strokovni komentar o posameznih razstavljenih slikah in zakonitostih izrazne fotografije, ki jim fotografi zvesto sledijo, je pripadal mentorju fotografske skupine Rafaelu Podobniku. Pred tem je predsednica Milena Brešan poudarila, da brez tako priznanega mednarodnega strokovnjaka ne bi bilo tako uspešne rasti Fotografske skupine. Poleg različnih razstav in udeležbe na natečajih drugih klubov je skupina po številu zbranih točk dosegla med klubi FZS 6. mesto, kar je za tako mlad kolektiv zelo lep uspeh. Podobnik se je na začetku svojega strokovnega komentarja posameznih razstavljenih slik odzval z mnenjem, da brez tako prizadevnih in uspešnih fotografov  kot so v Tolminu, ne bi dosegel veliko in nadaljeval: »Torej sem na drugi strani bil jaz tako srečen,  da sem dobil tako dobre prijatelje in tovariše, da z njimi tako uspešno sodelujem.« O letošnjih uspehih fotografov ni hotel ponavljati že prej izrečenih besed, ampak je začel »sprehod« ob razstavljenih fotografijah s strokovno razlago, ki so ji obiskovalci pozorno sledili. Med njo seveda ni manjkalo mojstrove značilne šegavosti. Rdeča nit razstavljenih del so, kot se za tovrstno postavitev spodobi,  seveda predvsem planinski motivi. Torej se tudi za slikovno opremljenost različnih edicij, ki jih izdaja planinsko društvo, ni bati.

Žarko Rovšček

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Foto: Miljko Lesjak

Natisni E-naslov