Planinsko društvo Tolmin

Planinski večer

Vstaja v dolini privabila veliko število obiskovalcev

b_250_150_16777215_00_images_stories_pd_2016_Yosemite_2016_3.jpgV sredo 13.1.2016 so številni obiskovalci doživeli še en zanimiv planinski večer PD Tolmin v letošnji zimski sezoni 2015/16. Projekcija filma, ki je bil na 9. Festivalu gorniškega filma v Domžalah (2015) razglašen za najboljši alpinistični film, Vstaja v dolini (Valley Uprising), je približala vsaj del domžalskih doživetij tudi Tolmincem. Prišli pa so tudi obiskovalci iz drugih bližnjih krajev, vse do Nove Gorice.

 

Film na dokumentaren način pripoveduje o pol stoletja trajajočem boju proti zakonom gravitacije, ki pooseblja tudi boj proti ustaljenim zakonom moderne družbe. Je svojevrsten zgodovinski pregled razvoja plezanja. Plezalci, ki so postali že kar prebivalci naravnega parka Yosemite (Kalifornija, ZDA), so izpilili umetnost plezanja v stenah vrhov zvenečih in spoštljivih imen kot sta npr. Half Dome in El Capitan. Razvijali so športno, prosto in hitrostno plezanje in zasnovali nove športe, med katerimi velja omeniti predvsem skoke BASE.

Film ni bil izbran naključno, saj se je v stenah nad dolino Yosemite preizkusilo kar nekaj alpinistov Soškega AO: Silvij Černilogar, Simon Čopi, Edo Kozorog, Niko Kutin, Mitja Lo Duca, Miranda Ortar, Blaž Stres. V območju Yosemitov se je mudil tudi Janko Humar z družino, ki pa žal ni posegel po plezalskih ciljih. Nekateri od navedenih so se udeležili projekcije. Pridružila sta se jim še Peter Podgornik iz Nove Gorice in član prve slovenske odprave v Yosemite, Janez Gradišar. Ob zaključku so sodelovali s pripovedjo o svojih vtisih, kar je dodatno obogatilo ta zanimiv večer.

Več fotografij je tukaj.

Žarko Rovšček

Fotografije: Miljko Lesjak

Natisni E-naslov