Planinsko društvo Tolmin

Na skrajnem ogranku - razstava MDO Posočje

Na skrajnem ogranku – slovenski tej veji –                
bedíte, drhtijo vam srčni utripi,
stražarji molčeči kot stoični kipi:
o, nepremakljive planine ob meji.
                        (Ludvik Zorzut: Planine ob meji)

Na skrajnem ogranku

Knjižnica Cirila Kosmača v Tolminu, 14. 1. 2015, ob 19.00. Razstava o zgodovini in delu planinskih društev Meddruštvenega odbora Posočje bo odprta od 14. 1. 2015 do 28. 1. 2015.

V Meddruštveni odbor planinskih društev (MDO) Posočja je združenih 15 društev: PD Ajdovščina, PD Benečija, PD Bovec, PD Brda, PD Cerkno, PD Javornik Črni vrh, SPD Gorica, PD Idrija, PD Valentin Stanič Kanal, PD Kobarid, PD Križne gora, PD Nova Gorica, PD Podbrdo, PD Tolmin in Društvo ekstremnih športov. Bogata preteklost društev z njihovimi predhodnicami, nekdanjimi podružnicami Slovenskega planinskega društva (SPD), in današnja razvejana dejavnost, sta pobudili idejo o predstavitvi širši javnosti. V ta namen je MDO na eni svojih rednih sej v lanskem letu imenoval posebno delovno skupino za pripravo razstave.

Nahajamo se na skrajnem zahodu naše domovine, z besedami pesnika torej na skrajnem ogranku. Ponekod sega delovno območje našega Meddruštvenega odbora tudi preko državne meje, kjer so naši beneški in goriški rojaki.

Vsebinska zasnova naše predstavitve zajema bogato preteklost planinstva na območju društev današnjega MDO Posočje, delo nekdanjih podružnic SPD in vztrajnost v najtežjih preizkušnjah za Slovence (italijanska zasedba Primorske, obe svetovni vojni); nastanek današnjih PD po drugi svetovni vojni in njihovo dejavnost: delo z mladino, upravljanje s planinskimi kočami, delo markacistov, vodniško dejavnost, varovanje naravne dediščine v gorah, alpinizem, jamarstvo in  gorsko reševalno službo. Na posebnih panojih se spominjamo pomembnejših imen razvoja planinstva v Posočju oz. tistih, ki so pustili neizbrisen pečat na planinsko in splošno kulturno podobo našega dela domovine.

Na tem skrajnem koščku naše domovine, na skrajnem ogranku, se torej nahajamo mi, ki se tokrat predstavljamo. Upamo, da bo vsakdo od številnih društvenih  delavcev v tem skupnem prikazu dolgoletnega dela našel tudi košček svojega prispevka za dobrobit naše skupne organizacije, Planinske zveze Slovenije.

Natisni E-naslov