Planinsko društvo Tolmin

Cho Oyu 2006

V sredo, 14. marca, ob 19. uri nam bo v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu na predavanju z diapozitvi udeleženec odprave Peter Poljanec predstavil Slovensko himalajsko odpravo CHO OYU 2006. Vabljeni!

Cilj odprave je bil v alpskem stilu preplezati novo smer na 8201m visok Cho Oyu, šesto najvišjo goro sveta, ki leži na meji med Nepalom in Tibetom. Nanjo vodijo številne smeri preko vseh njenih sten. Cilj slovenske odprave je bila nova smer v jugozahodni steni Cho Oya, ki je visoka dobrih 2000 m, v širino pa se razteza kar nekaj kilometrov.

Peter Poljanec, član SAO, se z alpinizmom aktivno ukvarja sedem let. V zadnjih letih je preplezal številne zahtevne smeri v naših gorah in stenah italijanskih Dolomitov. Izpostavimo lahko zimsko prečenje grebena Loške stene v 7 urah, kar velja za eno najhitrejših doslej, ter preplezano južno steno Marmolade (Via ideale, 950 m VII). V zadnjih letih se je udeležil dveh odprav v pogorju Tian-Shana v Kirgiziji. Uspel mu je vzpon čez severno steno 6150 m visokega Pik Chapaieva. Peter velja tudi za alpinističnega borderja, ki se lahko pohvali s prvenstvenim spustom s severne stene Pik Chapaieva (S5, 1400 m). V zadnjih treh letih se posveča tudi gorskemu teku. Najodmevnejši rezultat je doseženo 2. mesto na Maratonu štirih občin (36 km 5200 m višinske razlike), ki velja za enega najzahtevnejših gorskih maratonov v Evropi.

Natisni E-naslov