Planinsko društvo Tolmin

2. planinski večer Planinskega društva Tolmin v zimski sezoni 2023/2024

b_250_150_16777215_00_images_stories_OPK_2023_Pogovor_plakat.pngMednarodni dan gora, Festival Brati gore 2023 

Dvorana Kinogledališče Tolmin 𝐯 𝐩𝐞𝐭𝐞𝐤, 𝟖. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐨𝐛 𝟏𝟕.𝟎𝟎

𝐆𝐨𝐬𝐭𝐣𝐞: 𝐑𝐞𝐢𝐧𝐡𝐨𝐥𝐝 𝐌𝐞𝐬𝐬𝐧𝐞𝐫 𝐳 ž𝐞𝐧𝐨 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐕𝐢𝐤𝐢 𝐆𝐫𝐨š𝐞𝐥𝐣

Ob mednarodnem dnevu gora in letošnji akciji Brati gore v Posočju se bližamo verjetno enemu večjih dogodkov v zgodovini planinskih večerov. Zanj smo združili sile Tolmin - Info točka Alpske konvencije na Posoškem razvojnem centru, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Planinsko društvo Tolmin in Kinogledališče Tolmin.

 

Ob sodelovanju  obeh založb nas bosta v sklopu vseslovenske knjižne turneje obiskala dva svetovno znana alpinista 𝐕𝐢𝐤𝐢 𝐆𝐫𝐨š𝐞𝐥𝐣, avtor knjige Mojih 33 odprav v najvišja in najbolj oddaljena gorstva sveta in 𝐑𝐞𝐢𝐧𝐡𝐨𝐥𝐝 𝐌𝐞𝐬𝐬𝐧𝐞𝐫 𝐬 𝐬𝐨𝐩𝐫𝐨𝐠𝐨 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐞, ki je tudi soavtorica knjige Podobe smisla (Odrekanje kot navdih za uspešno življenje). 

Po kratki predstavitvi in pogovoru z avtorji je predvideno podpisovanje knjig, ki jih boste lahko kupili pol ure pred srečanjem v avli Kinogledališča Tolmin. Vabimo vas, da si zagotovite svoj izvod.

𝐍𝐞 𝐳𝐚𝐦𝐮𝐝𝐢𝐭𝐞 𝐳𝐚𝐧𝐢𝐦𝐢𝐯𝐞𝐠𝐚 𝐬𝐫𝐞č𝐚𝐧𝐣𝐚. 𝐏𝐫𝐢𝐬𝐫č𝐧𝐨 𝐯𝐚𝐛𝐥𝐣𝐞𝐧𝐢!

𝐑𝐞𝐢𝐧𝐡𝐨𝐥𝐝 𝐌𝐞𝐬𝐬𝐧𝐞𝐫 v svoji knjigi Podobe smisla pripoveduje o tem, kaj mu prinaša uspeh: odrekanje namesto potrošnje in sposobnost znebiti se navlake. Opisuje, katere vrednote so ga iz kmečke vasice v Dolomitih vodile na njegovi poti do najvišjih vrhov sveta. Kot prvi človek se je zavihtel na vseh štirinajst osemtisočakov na zemlji. Poudarja odločilno vlogo svojega odrekanja in obravnava tudi vprašanja trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb in medgeneracijske pravičnosti. Ne izogiba se niti zasebnim zadevam. V delu knjige jih kot soavtorica osvetli njegova žena 𝐃𝐢𝐚𝐧𝐞 𝐌𝐞𝐬𝐬𝐧𝐞𝐫, ki o tem prvič spregovori in ima svoj pogled na svet in svojega slavnega moža. Med branjem izvemo veliko o življenjskih spoznanjih in vrednotah, ki so pomembne za izpolnjujoče in polno življenje.

Slovenski prevod je pravkar natisnjeno knjigo v založbi Hiše knjig približal tudi našim bralcem.

𝐕𝐢𝐤𝐢 𝐆𝐫𝐨š𝐞𝐥𝐣 v knjigi Mojih 33 odprav na najvišja in najbolj odmaknjena gorstev sveta (založba Buča) napravi obračun svojih triintrideset odprav od Makaluja '75 do Himlunga 2022 (med njimi so vzponi na deset od 14 osemtisočakov in vzponi na najvišje vrhove vseh celin). 47 let spominov je opisanih na skoraj 400 straneh z barvnimi fotografijami. Najpomembnejše pa je, da ta najbolj pomemben del svojega gorniškega delovanja zaključuje živ in zdrav. Ko izraža hvaležnost naklonjeni usodi, predstavlja tudi del svojega slovenskega in  svetovnega dogajanja z odprav. S pridom se poslužuje dnevniških zabeležk z odprav (več kot petdeset popisanih zvezkov).  V tem času sta se svet in alpinizem precej spremenila, zato je pri nekaterih zapisih potrebno upoštevati časovno oddaljenost in duh časa, v katerem so se odprave odvile. Viki Grošelj, znan kot uspešen avtor devetnajstih knjig in predavatelj daleč onkraj meja Slovenije. Od julija 2023 je kot prvi Slovenec pridružen tridesetim pomembnim imenom svetovne zgodovine alpinizma (Rock&Ice Stars), ki jih je ob odprtju svojega največjega gorniškega muzeja Firmian v Bolzanu dal na steno vgravirati Reinhold Messner.

 

Natisni E-naslov