Planinsko društvo Tolmin

Smo tik pred začetkom sezone zimskih planinskih večerov

b_250_150_16777215_00_images_stories_OPK_2023_planinski_vecer.jpgPo večkratnih začetnih poskusih, da bi uvedli stalen ciklus teh naših prireditev, beležimo že dvajset let sistematično oblikovanih in programsko zasnovanih zimskih večerov. Društvu je v veliko pomoč naklonjenost Knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu, ki nas vsa leta gostì, nudi tehnično podporo in o prireditvah obvešča tudi svoje člane. V tem obdobju, ko se je pred nami zvrstila že vrsta znanih imen, smo imeli tudi nekaj odmevnih večerov v dvorani Kinogledališča Tolmin. Skoraj vedno polna avla tolminske knjižnice ob naših dogodkih je za nas velika spodbuda in obveznost za naprej.

Zvestim obiskovalcem in drugim, ki se zanimajo za tovrstno dejavnost našega društva, tokrat sporočamo, da začenjamo letošnjo sezono 8. novembra ob 19.00, kot običajno v Knjižnici Cirila Kosmača. Na prvem večeru nas bo mentor fotografske skupine PD Tolmin Rafael Podobnik s pregledom svojih najbolj uspešnih del popeljal v (svoj) svet izrazne fotografije. Obetamo si zanimiv, poučen večer z avtorjem, ki nas na vsakem koraku preseneča s svojimi vsestransko iskrivimi mislimi. Imeli bomo tudi priložnost, da se seznanimo z njegovimi najbolj uspelimi fotografskimi podobami (podrobneje boste obveščeni v tednu pred dogodkom)

V mesecu decembru bomo srečanje uskladili z organizatorji festivala »Brati gore« (PRC, knjižnica). Na ta način se tudi mi povezujemo z vsemi, ki imajo radi knjige in gore. Bralci in avtorji, gorniki in umetniki iz območja Alp, pa tudi širše, se v tem času združijo v razpravi in ocenjujejo pomen, vpliv in namen alpske literature. Festival je povezan z obeležitvijo mednarodnega dneva gora in s ciljem spodbujanja dogodkov, posvečenih goram in literaturi. Vsako leto gostimo kakšno zanimivo ime oziroma avtorja. Letošnje naj za enkrat ostane presenečenje, enako tudi datum, ki je še predmet dogovora.

V januarju naslednjega leta računamo na projekcijo katerega izmed gorniških filmov.

Z zimskimi (predavateljskimi) večeri smo začeli ob koncu sedemdestih let preteklega stoletja. Vodila nas je želja, da bi v zimskem času, ko število obiskov v gore upade, na primeren način pripomogli k širjenju duhovnega obzorja članov. Dodali smo mu tudi predstavitve različnih planinskih in alpinističnih knjig in potopisna predavanja. Po prvih poskusih se številna predavanja niso vedno nadaljevala kot redna vsakomesečna dejavnost v zimski sezoni. Medtem je tehnologija napredovala od klasičnih diapozitivov v digitalno tehniko, tako v fotografiji kot v možnostih projekcije. A lepa in živa beseda, ki naj bi spremljala slikovne prikaze, ima še vedno svojo izrazno moč. Oblikoval se je več ali manj stalen krog udeležencev planinskih večerov, dovzetnih za vse tisto, kar je moč doživeti na samotnih pohodih in podoživeti. Gre za določeno število ljudi, ki planinstvo in druženje z naravo jemljejo globlje in bolj duhovno doživeto. Naši večeri postajajo vse bolj prijeten kulturni dogodek.

Žarko Rovšček

Natisni E-naslov