Planinsko društvo Tolmin

Petdnevni planinski tabor pri Krnskih jezerih - 2012

POVODNI MOŽ JE OSTAL SKRIT V KRNSKEM JEZERU ...

Kot že vrsto let se je tudi letos za mlade planince iz Tolmina in okolice v času počitnic odvijal petdnevni planinski tabor. Tokrat nas je gostilo PD Nova Gorica v svojem Domu pri Krnskih jezerih. Za ogled fotografij klikni tukaj.

Tabora se je udeležilo kar 32 mladih planincev od prvega do sedmega razreda OŠ in OŠ s prilagojenim programom, vodili pa so jih vodniki PD Tolmin Vinko Pagon in Valter Černigoj ter mentorice planinskih skupin Majda Pagon, Nuša Rutar, Nika Eržen in Zalka Uršič. Da nas čevlji niso preveč ožulili, je poskrbela medicinska sestra Jolanda Kofol, ki je bila z nami vseh pet dni. V tem času smo opravili kar tri pohode: na Veliko babo (2016 m), na Krn (2244 m) in na preval Prehodci (1639 m). Naš program pa sta popestrila še obisk Simona Čopija, gorskega reševalca, ki nam je predaval o delu gorskih reševalcev in nevarnostih v gorah ter obisk Tine Medved, varuhinje gorske narave, ki nas je spremljala na enem od pohodov in nam ob tem povedala veliko o varovanju narave, predstavila pa nam je tudi veliko rastlinskih in živalskih vrst značilnih za Krnsko pogorje.

 V sklopu tabora je potekala tudi planinska šola, kjer so se mladi planinci spoznavali z vsebinami kot so: lik planinca, vremenoslovje, zgodovina planinstva, rastlinstvo in živalstvo, oprema in prehrana planinca, prva pomoč, nevarnosti v gorah ...

Zelo zabavni pa so bili družabni večeri, saj smo glasno prepevali in plesali ob poskočnih ritmih harmonike ter zasanjano poslušali zvoke trobente. Zadnji večer je bil še posebej pester. Začel se je s skoraj vojaškim plazenjem in lazenjem do enega od jezer, kjer smo tiho kot miške opazovali dogajanje in vse najmanjše premike na jezerski gladini, v upanju, da bomo prav mi srečneži, ki bi videli povodnega moža. A žal je ostal skrit pod gladino. Ne preveč razočarani smo se vrnili nazaj do koče, kjer je sledil planinski krst za planince, ki so bili prvič na taboru. Za vrhunec večera pa je poskrbelo tekmovanje X planin'c z odličnimi glasbenimi točkami.

 Čeprav smo vse dni zaskrbljeno gledali v nebo pa je naša dobra volja očitno odganjala črne oblake, saj smo kljub vremenskim nevšečnostim v dolini, dežnike odprli šele zadnji dan na poti domov.

 Besedilo: Nuša Rutar, PD Tolmin

 

Natisni E-naslov