Planinsko društvo Tolmin

Sabotin in ogled Parka miru

b_250_150_16777215_00_images_stories_mladinski_2023_Sabotin_mladi_planinci_4.jpgPlaninci smo v spremstvu planinskega vodnika Simona Gorjupa in štirih mentoric z Osnovne šole Tolmin, v soboto, 18. 3. 2023, odšli na Sabotin.

Avtobus nas je pripeljal do parkirišča v Solkanu, nato pa smo začeli s pohodom. Prvi del poti se je strmo dvignil. Do grebena smo hodili uro in pol, nato pa še pol ure, da smo prišli na vrh Sabotina, ki ima 609 m nadmorske višine. Videli smo Sočo, Sv. Goro, Triglav in Krn, na drugi strani Sabotina pa Italijo. Morja se zaradi meglic v daljavi ni videlo.

Najprej smo pojedli okrepčilo, nato smo odšli do koče, kjer smo izpolnili Planinske dnevnike. Malo smo morali počakati na vodiča, da nas je odpeljal na ogled muzejske zbirke Sabotin – Park miru. Hodili smo po strelskih jarkih in skozi kaverne, vklesane v Sabotin. Prve stopnice so bile zelo visoke. Vsi smo se morali oprijeti jeklenice, da smo se varno spustili do druge kaverne. Tu smo na stropu videli fosil školjke. Ob nadaljnjem spustu smo opazili tudi mesto, kjer sta stala dva topa, vodno cisterno, ležišča vojakov ter kopalnico in spalnico za oficirje. Po rovih smo se odpravili na drugo stran hriba. Sonce nas je zaslepilo, a smo vseeno videli rjave lise na kamnih, ki so nastale zaradi majhnih delcev granat iz prve svetovne vojne. Delčki železa so zarjaveli. Takih lis je bilo veliko.

Življenje vojakov res ni bilo lahko, mi pa smo se obogateni z zgodbami s fronte odpravili domov.

Zapisala Kristina Kragelj.

Avtorici fotografij sta Špela Borovničar in Kristina Kragelj.

Več fotografij tukaj

 

Natisni E-naslov