Planinsko društvo Tolmin

Mladi planinci pri divjih babah

b_250_150_16777215_00_images_stories_mladinski_2022_MP_pri_divjih_babah_5.jpgGovori se, da tam nekje na Idrijsko-Cerkljanskem strašijo divje babe in igrajo na prav posebne piščali…Ste jih vi že slišali? Ker smo bolj radovedne sorte, smo se z mladimi planinci iz Tolmina, Volč in Kamnega odpravili v Šebrelje preverit, kako je s tem.

Iz Reke smo se po strmi mulatjeri povzpeli do cerkvice pri sv. Ivanu, kjer smo zvonu želja, prav tiho, zaupali vsak svojo skrito željo. Morda se nam uresničijo. Nato so nas lokalni vodiči popeljali po arheološkem parku in nam razkrili skrivnost o divjih babah in neandertalčevi piščali. V strmem, skalnatem pobočju, ki se od Šebreljske planote spušča v dolino reke Idrijce, je skrita jama, v kateri je bila najdena najstarejša piščal na svetu, izdelana iz kosti mladega jamskega medveda. V malih Divjih babah smo si lahko ogledali še endemitske lišaje, zanimive kapnike, v okolici pa ostanke jarkov 1.svetovne vojne.

Divjih bab nismo srečali, saj dandanes ne strašijo več, smo pa domov odšli bogatejši za novo izkušnjo in lepo doživetje.

Foto in tekst: Špela Borovničar, mentorica

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov