Planinsko društvo Tolmin

Prvo licenčno usposabljanje markacistov Posočja

V soboto 24.5.08 smo se zbrali v Rutu v Baški grapi na 1. licenčnem izobraževanju Komisije za pota pri PZS - OPP Posočja. Za praktični del smo se podali na evropsko pohodniško pešpot E-7, ki vodi iz pl. Razor proti Stržišču, na odsek poti v oskrbi PD Podbrdo: Huda štopnja-Mladinska koča nad Rutom in markiranje poti Stržišče-Rut.

Nadelati je bilo potrebno zasuti del poti v Hudi štopnji ter prekopati cca 100 m3 nasutega materiala na poti. Po praktičnem delu je sledilo še nekaj urno predavanje o novem Zakonu o pl. poteh ter predavanje o sistemu QUO-digitalizaciji planinskih kart ter merjenje z GPS napravami. Na koncu je sledila še podelitev licenčnih potrdil in malica v pogostitvi PD Podbrdo.
Tečaja se je udeležilo 20 izkušenih markacistov Severne Primorske, v kateri pa je bilo spet največ, kar pet Tolmincev – rumeno modre barve smo branili Cene, Pajo, Jože, Valter in Igor še trije predstavniki PD Idrija, po dva predstavnika PD Kanal, Brda, Križna gora in Kobarid ter po en predstavnik Cerkna, Ajdovščine in Nove Gorice.
Izobraževanje sta vodila inštruktorja markacista, načelnik Komisije za pota PZS Tone Tomše ter načelnik tehnične skupine pri KPP PZS Jože Rovan, hkrati tudi koordinator za Posočje, pomagali pa so jima iz PD Podbrdo Livijo Dakskobler načelnik MDO KPP Posočja Martin Česnik, urednik za kataster MDO Posočja Primož Štucin ter markacist inštruktor - pripravnik Igor Mlakar.

Natisni E-naslov