Planinsko društvo Tolmin

Migovec 2021

b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_2022_Tanguy_Racine_galerija_povezave_Mona_tip_sistem.jpgTudi v letu 2021 je tradicionalni jamarski kamp z angleškimi jamarji odpadel. Kljub temu nas tekom leta obiščejo štirje angleški jamarji, trije jamarji iz Avstrije ter tudi dva slovenska jamarja. V skupnem smo izvedli kar pet akcij, vse od julija pa do decembra 2021 in izmerili preko 1 km novih prehodov. Pod Planjo smo izmerili dve jami odkriti v prejšnjem letu, poglobili sistem Primadono na -916 m in neuradno podaljšali Sistem Migovec na 44.1 km.

29.7. – 5.8. 2021

V tem času smo organizirali manjšo odpravo s ciljem nadaljevati raziskave v jami Primadona in pod vrhom Planje za Tolminskim Kukom. Odpravi sta se pridružila Tanguy Racine in Chloe Snowling iz Avstrije, iz Tolmina pa so prišli Andrej Fratnik, Zdenko Rejec, Dejan Ristić-Rile, Jana Čarga in Izi.

Glede na ugodne vremenske razmere za raziskovanje globin Primadone sta se formirali dve skupini, ki sta se odpravili vsak v svoj krak; del pod Donji Milanovac in del pod Klic Globin.

 b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_2022_sp_deli_prima_novo_2019.pngFratnik in Izi sta nadaljevala del “Ma je vlažna”, ki sta ga konec leta 2019 odkrila Izi in Grega Maffi. Glavna naloga je bila razširitev tega dela jama. Napredovanje je počasno in mokro, ime Glavobol na -790 m se zdi primerno.                

Chloe in Tanguy pa sta se odpravila nadaljevati opremljanje brezna pod delom Herculesa. Premagala sta 51 m brezno Hades in se znašla na vrhu novega brezna. Zmanjkalo je opreme, a meritve pokažejo, da je to trenutno najgloblji del Primadone  z globino -870 m.

V obeh smereh je prisotna voda, ki se jo je potrebno na mestih močno izogibat. Obe smeri, oz. kraka jame sta si tudi venomer bližje. Trenutna oddaljenost med njima je 20 m vertikalno in 25 m horizontalno.

V ekipi “Planja” se Jana, Rile in Zdenko, odpravijo razširiti ozka prva notranja brezna v obeh jamah, odkrita leta 2020. S težkimi nahrbtniki je strma pot do jame dolga 2 uri.

Prvo se razširi notranje brezno v zgornji jami Planja, kjer se kasneje jama ponovno zoži. Prvo notranje brezno v jami Brezno pod vrhom Planje je resnično ozko, a močan prepih je dober znak. Varna razširitev in opremljanje terja svoj čas. Jama končno zašiba in sledimo prepihu dokler ne zmanjka opreme.

Naslednji dan se Tminski jamarji vrnejo v dolino. Tanguy in Chloe pa se odpravita na Planjo, da si ti dve novi jami ogledata in izmerita.

21.8. 2021

Vikend akcija, kjer se Iziju pridruži Miha Staut. Cilj je nadaljevati smer Glavobol v jami Primadona. Uspešno premagata ožine in izmerita 33 m. Ožine in ime Glavobol vztrajajo. Meja -800 m je prečena.

Rile in Jana pa se odpravita nadaljevati raziskave v Breznu pod vrhom Planje. Po treh manjših breznih je pot naprej izključno preko »oken«. Ustavita se pred prvim večjim križiščem, kjer se jama bolj odpre. Jama se poglobi za dodatnih 28 m.

16.10.2021

Ustaljena ekipa Izi in Fratnik vesta kam in kaj je potrebno narediti. Ožine Glavobola je treba premagati. 14-urna akcija se uspešno zaključi.

22.10 – 25. 10. 2021

Angleži z velikim zanimanjem spremljajo dogajanja na Migovcu. Želja priti do » pushing front«, kot bi rekli angleži, je močna in raziskovalna želja se uresniči Rhysu Tyresu, Cecilli Kan, Jamesu in Davidu Wilson, ki so prišli iz Anglije. Iz Avstrije pa se pripeljeta Tanguy in Charlotte Honiat.

Na žalost vreme prepreči akcije v globinah Primadone in se zato usmerimo v dele, kjer voda ne povzroča večjih problemov.

Prva večja akcija v sestavi Rhys, David, Jana, Cecilia in Fratnik je Planja. Na videz lahka akcija v Breznu pod vrhom Planje se večkrat zaplete zaradi nestabilnega terena in iskanja bolj varne poti naprej. Del ekipe preopremi del jame z debelejšo vrvjo. Ko končno pridemo v večjo dvorano, ki je v bistvu dno brezna, se na levi strani odpre večja galerija. Le ta postaja vedno bolj nizka. Kmalu se plazimo med blatom in stropom. Zaradi zelo dobrega prepiha vztrajamo z širjenjem. Zaradi časovne omejitve zaradi vremenskih razmer zaključimo z merjenjem. Jama je trenutno 216 m dolga in 62 m globoka.

b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_2022_Planje_EE.png

Obišče se tudi Naključno jamo. Cecilia, David in Rhys se odpravijo pregledati še zadnji dve smeri navzdol. Na žalost se obe končata. V tej jami kot zadnje upanje za nadaljevanje ostajajo samo še par nepreplezanih kaminov. Jami se doda 30 m.

V jami Primadona se obišče smer Halleluyah (-300 m), odkrita v letu 2019. Tanguy, James in Charlotte so namerili 122 m in poglobili za 60 m. Beam me up, kot so ga poimenovali se še nadaljuje….

Rhys, Tanguy, Cecilia in Charlotte se na zadnji dan odpravijo v jamo M-16. V bližini mesta povezave med M-16 in Mona tip je ostalo par nespuščenih brezen. V predelu Pojoča skala opremijo 50-metrsko brezno Extra Dunkel, ki se konča. Pred vrhom je vidno večje okno. V skupnem je bilo izmerjenih 137 m.

18.12.2021

Prvi sneg je že padel na Migovec in ugodne vremenske razmere vzpodbudijo željo premagati globino 900 metrov v jami Primadona.

Izi, Fratnik in Mitja Mršek se odpravijo na 18-urno akcijo v krak Klica Globin. Opremijo brezno Hades, odkrito poleti. Na globini -908 m se spustijo še za 8 m, nato pa nadaljevanje prepreči zlomljen sveder. Jama se tu še nadaljuje. Na srečo na drugi strani opazijo blaten vzpenjajoči se rov. Galerija, poimenovana Deveti krog, se za 67 m dvigne in gre v smeri JV. Konča se s podorom. 300 m dolga galerija je še za pregledati. Opaziti je tudi manjše kristale in par kapnikov. V skupnem je bilo izmerjenih 502 m z najnižjo točko na  -916 m.

Izjemno razburljivo je na dnu Primadone odkriti horizontalen nivo. Ravno tako nas Primadona navdaja z močnim upanjem premagati globino  -1000 m.

 b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_2022_Sistem_Primadona_2021.jpg

Sistem Primadona (iztegnjeni profil): za lažji pregled, so nekateri deli v sivem. Z rdečo so označeni vsi raziskovani deli v letu 2021.

 

 

 

Fotografije si lahko ogledate tukaj. 

JSPDT, januar 2022

 

Natisni E-naslov