Planinsko društvo Tolmin

Izvedeni izpiti za jamarskega pripravnika

V nedeljo, 13 maja, smo v Tolminskih koritih  uspešno izpeljali izpite za jamarskega pripravnika . Vse to se je odvijalo v Tolminskih koritih. In tako smo pri Jamarski sekcij pridobili sedem ( 7 !!!) novih jamarjev.

Vseh sedem kandidatov je pred tričlansko komisijo Izobraževalne službe jamarske zveze Slovenije pokazalo zadovoljivo znanje za naziv "Jamarski pripravnik" in za prikazano tudi prejela priznanje.

Začelo se je ob 8h z zborom kandidatov in izpitne komisije na Hudičevem mostu v Tolminskih koritih. 

Najprej so se morali kandidati sami opremiti in razložiti komisiji namembnost in način uporabe osebne in skupne jamarske opreme. Takoj za tem so začeli posamično opravljati teoretični in praktični del izpitov. Teorija je obsegala teoretična in praktična uporaba vozlov v jamarstvu, izpitna vprašanja iz "jamam prijaznega raziskovanja in obiskovanja jam", varnostnih norm, prve pomoči in o  načinu obveščanja o nesreči v jami. Istočasno so dobili vsi kandidati dodatno literaturo o postopku, pregledu in namestitvi ponesrečenca takoj po nesreči, obrazec za pregled ponesrečenca, o postopkih tovariške pomoči in o nevarnosti antraksa(vraničnega prisada) v jamah.

Izpit iz vrvne tehnike so opravljali  po steni pred Hudičevim mostom navzdol. Pokazati so morali kompletne manevre prepenjanja navzdol in navzgor. Dva člana komisije sta nadzirala pravilnost postopkov pri izvajanju vrvne tehnike.

Pred Dantejevo jamo pa so pokazali praktično znanje  v plezanje po vrvnih lestvicah, samovarovanje in varovanje drugega. 

Do 13 ure so kandidati opravili vse teste. Nato je sledilo kosilo vseh sodelujočih in gostov v Čadrgu na ekološki turistični kmetiji pri Lovrču.

Po kosilu je zasedala izpitna komisija in pustila kandidate še nekaj časa "na trnih". Vsakega posebej se je obravnavalo in ugotavljalo primernost oziroma neprimernost. Nato pa je sledilo razglasitev rezultatov in podelitev priznanj. Prav vsi so pokazali zadovoljivo znanje za ta naziv, pred vsemi pa je še ogromno učenja in garanja- če bodo vstrajali v tem športu.

In pred koncem, seveda, točka RAZNO.  Ma ne predolgo, ker je naslednji dan ponedeljek!

 

Natisni E-naslov