Planinsko društvo Tolmin

MARATON, Migovec 2019 - podrobneje

Foto: Rhys Tyers 6.julij – 10.avgust 2019

Letošnja 5-tedenska odprava je bila v znamenju dežja ter posledično prilagajanju ugodnim vremenskim razmeram za varno jamarjenje. Že v prvem tednu pa dodaten napor povzroči podrtje začetnega dela v jami Primadona.  Običajna pot v jamo tako postane neprehodna. Na srečo se 100 m nad vhodom v steni odkrije dodaten vhod, poimenovan Belladonna.

Letošnji podzemni kamp, je bil prestavljen globlje in sicer v dele Moonraker na -690 m. Tudi ta je letos bil povezan z zunanjim kampom preko radia CaveLink.

Od podzemnega kampa dalje se nadaljuje z raziskavami pod lanskoletnim odkritim breznom Klic globin. Ti deli, večinoma vodni, gredo vse globlje. Najgloblji deli se trenutno končajo na -845 m.

Na drugi strani Primadone, pod breznom Donji Milanovac se jama ravno tako poglobi na -748 m. Vodni deli na tej strani se zelo približajo delom pod Klic Globin.

Na novo je bilo odkritih tudi nekaj prehodov in brezen v jami Mona tip. Novi odkriti deli predstavljajo krajšo pot  med vhodoma M16 in Mona tip.

Odkrivalo se je tudi nove vhode. Jama Rowan na vzhodni strani platoja, meri 14 m v globino in 18 m v dolžino. Perspektivna jama, v kateri bo potrebno dalje raziskovati.

V letošnji odpravi je v Sistemu Migovec na novo odkritih 1.2 km. Nova dolžina Sistema Migovec je 43 km.

Več slik si lahko pogledate tukaj. 

Jana Čarga

 

Natisni E-naslov