Planinsko društvo Tolmin

Klic globin 2018 podrobneje

b_250_150_16777215_00_images_stories_jamarji_2018_Migovec_2018_9.jpg

Letošnja jamarska odprava Klic globin 2018 je potekala kar 5 tednov. Odprava je bila zelo uspešna, saj nam je uspelo odkriti kar 2.6 km novih prehodov v sistemu Primadona. Samo jamo Primadona smo tudi poglobili in sicer za 48 m in je sedaj globoka -770 m. Sistem Migovec je po novem dolg kar 41.8 km, globina pa z -972m ostaja nespremenjena.

Za uspešno odkritje v sistemu Primadona je zagotovo pripomogel podzemni kamp Manager, na globini nekaj pod 400 m. Ponovno se je tudi obiskalo že pred leti odkrite jame ter odkrili par novih jam. Od teh je trenutno najbolj perspektivna jama Coincidance, ki se nahaja pod pl Kal in bi potencialno predstavljala nižji vhod v sam sistem.

Letos smo k raziskovanju temperaturnih in vlažnostnih razmer v Sistemu Migovec povabili tudi Katedro za krajinsko znanost in geoinformatiko Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire BF UL. Namestili smo 4 senzorje z namenom za boljše razumevanje letne dinamike temperature in vlage zraka, ter spremljanje nivoja ledu glede na temperaturne spremembe.

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.

Foto Jana Čarga in Iztok Možir

Za JSPDT in ICCC,

Jana Čarga

Natisni E-naslov