Planinsko društvo Tolmin

Mala Boka, 14.01.2007

Letos že druga akcija s pripravniki

b_250_150_16777215_00_images_stories_JSPDT_2007_mboka_p1010020.jpgIzgleda, da se obetajo Jamarski sekciji boljši časi. Že lani smo pridobili večje število mladenk in mladeničev, ki ji ta nenavaden šport zanima. Z vodenjem v jame in z začetno izvedbo tečaja za jamarje- pripravnike smo začeli že lani v začetku leta. Po manj zanimivih urah teorije in prakse v "vrtecu" in na Hudičevem mostu so bili že konec leta "zreli" za Primadono- eno težjih jam na Migovcu.

Da njihove zagretosti ne bi ohladili, smo organizirali pod vodstvom Andreja Fratnika 06.01.2007 prečenje Pološke jame, pretekli vikend pa eden številčnejših obiskov Male Boke z udeleženci:

Zdenko Rejec, Metod Kos, Andrej Fratnik, Dejan Ristič in pripravniki Jana Čarga, Andreja Fratnik, Mojca Uršič, Aljoša in  Erik Bončina, Iztok Možir, Samo Rutar in Uroš Tomažinčič.

V Malo Boko smo šli iz več razlogov in sicer:

- pripravnike smo peljali v jamo, da se naučijo varovanja na nevarnih mestih in varovanja ter samovarovanja na lestvicah. To so vsi tudi praktično preizkusili. Šli smo do konca starega dela, do Tolminskih korit. Po kratki malici pa so šli pripravniki za posladek še skozi zloglasno ožino Bučalnik.

- naslednji vikend (19.01.2007) se predvideva prečenje Male Boke od zgornjega vhoda v Malo Boko- BC4- navzdol, zato je potrebno preveriti, če so lestvice v breznu takoj za Kopalnico na svojem mestu, spuščene v brezno. Čez poletje voda namreč dvigne lestvice iz brezna in jih razpne proti izhodu- in tudi letos je bilo tako. Ekipa, ki bi prečila jamo, ne da bi preverila položaj lestvic, bi tako obtičala tik pred izhodom! Desetmetersko brezno je nemogoče preplezati na prosto! Lestvice smo pravilno namestili. Letos pa je voda poškodovala tudi samovarovalno vrv ob lestvicah, kar smo tudi popravili.

- preopremili smo Blatni rov in  Plitvice in nabili varovanje na steni proti Tolminskim koritom- kar je bilo že nujno potrebno! Nad lestvicami smo zabili tudi novo varovanje in napravili dvojno pritrdišče za samovarovalno vrv ob lestvicah.

- od znamenitega Bučalnika nismo imeli do sedaj nobene fotografije. S pomočjo statistov- pripravnikov sem preslikal celega!

V jami smo bili nekaj več kot šest ur.

Natisni E-naslov