Planinsko društvo Tolmin

Akciji 16 - 8 in 17 - 8


a-18Poškodba pri delu v gozdu na območju Kanomlje
Slabost planinke pri vzponu na Krn
 


V petek 13.06.2008 ob 10. uri,  ko so potekale še zadnje priprave na organizacijo Dneva GRZS, je  Center za obveščanje po pozivnikih sporočil, da se je na območju Kanomlje pri Idriji zgodila nesreča pri delu v gozdu. Hlod se je med transportom izpel iz žičnice, med drsenjem po drči pa je zadel delavca in ga huje poškodoval.

Na kraju nesreče je posredovala ekipa NMP ZD Idrija z zdravnico, ki je oskrbela poškodbo - zlom noge. Za transport iz težko dostopnega terena so poskrbeli reševalci Postaje GRS Tolmin, ki so poškodovanega na nosilih prenesli iz grape na greben.

Tja je z Brnika s policijskim helikopterjem priletela dežurna ekipa. Z vitlom so poškodovanca dvignili v helikopter ter ga odpeljali na zdravljenje v bolnišnico na Jesenice.

 

Naslednjega dne je v Tolminu potekala prireditev - Dan GRZS.  V sklopu dejavnosti je bila ob 11. uri  prikazana vaja reševanja s helikopterjem, ki jo je izvedla kar dežurna ekipa z Brnika skupaj s posadko helikopterja SV. 

 

Še med samo vajo pa je s Centra za obveščanje prišlo sporočilo, da je na poti na Krn italijansko planinko obšla slabost in zaradi tega ne more nadaljevati poti. Dežurni ekipi se je priključil domači reševalec - letalec, nato pa so odleteli na kraj.

 

V bližini Kožljaka so oslabelo planinko našli in jo prepeljali na heliodrom v Tolmin. Tam jo je prevzela ekipa NMP  ter  jo odpeljala v ZD Tolmin, kjer jo je pregledal zdravnik. 

 

Imela je srečo, da je bila dežurna ekipa s helikopterjem v Tolminu, saj je bila slabe pol ure po obvestilu že pri dežurnem zdravniku. Si bo pa verjetno zapomnila prijatelje, s katerimi se je nameravala povzpeti na Krn. Ti so kljub slabosti pustili, da je sama sestopala, medtem ko so  brezskrbno nadaljevali vzpon. 

 

V zadnjih treh dneh je bila to že tretja zaporedna akcija. Kot da ne bi bilo dovolj dela že s pripravo Dneva GRZS.

 

Miljko LESJAK

Postaja GRS Tolmin

Natisni E-naslov