Planinsko društvo Tolmin

Delovni teden za reševalce GRS Tolmin

Reševanja in dogajanje 26. aprila in 2.maja 2008padec planinca
V soboto 26.04.2008 okoli 15.20 ure so se trije italijanski državljani vračali s Kala proti Predolini nad  Drežniškimi Ravnami. Pri sestopanju je 59 letnemu  planincu zdrsnilo na snegu in je padel čez skale. Prijatelj je o nesreči po telefonu obvestil domače v Italijo, od tam pa je informacija potovala po »uradnih« poteh. GRS Tolmin je bila o nesreči obveščena šele ob 17.21 uri. Ekipa reševalcev z vozilom se je takoj napotila na mesto nesreče, letalca reševalca pa sta na heliodromu v Tolminu počakala na posadko helikopterja SV z dežurno zdravnico in policistom. Zdravnica je lahko ugotovila samo smrt planinca, ki je podlegel poškodbam pri padcu Z elektromotornim vitlom so ga dvignili v helikopter ter prepeljali v Tolmin.

 Na praznični  petek 02.05.2008 pa  so si posredovanja GRS sledila kar po tekočem traku.

 Ob 14.30 uri so bili reševalci obveščeni, da je v bližini slapa Brinta pod vasjo Vrsno padel jadralni padalec. Po radijski postaji se ni oglašal, pa tudi drugače ni dajal kakšnih znakov, zato so padalci  o padcu tudi obvestili 112. Deset reševalcev se je z vso potrebno opremo odpravilo na tisto področje in ga pregledovalo. Ob 16.20 uri so bili reševalci obveščeni, da je padalec, avstrijski državljan, sam sestopil v dolino.


 Še med iskanjem padalca je s Centra za obveščanje ob 15.40 uri prispelo sporočilo, da se je le nekaj sto metrov stran pri Gregorčičevem slapu poškodovala planinka, ki ji je na nogo padla večja skala. Manjša skupina reševalcev je nadaljevala z iskanjem padalca, večja skupina pa je z vso opremo odhitela pod Gregorčičev slap. Po oskrbi rane in imobilizaciji poškodovane noge so jo na nosilih prenesli iz globeli na melišče. Zaprosili so za posredovanje posadke helikopterja SV, ki je na mesto nesreče priletel ob 17.00 uri. Z elektromotornim vitlom so poškodovano planinko dvignili v plovilo in jo odpeljali do Tolmina, kjer je zanjo poskrbela ekipa NMP ZD Tolmin.


Še v času reševanja planinke  je Regijski center za obveščanje ob 16.00 uri sporočil, da je med  Ajdovščino in izvirom Hublja jadralni padalec pristal na drevesu in da potrebuje pomoč. Na kraju so posredovali reševalci iz skupine Ajdovščina, ki so z drevesa sneli padalo. Pri tem jim je pomagal tudi gasilec z lestvijo. Padalec ni bil poškodovan in je z drevesa zlezel kar sam.


tandem Na praznični petek, ko je po daljšem deževnem obdobju sonce prvič sijalo cel dan, to ni bilo vse. V Tolminu je sredi mesta na drevesu pristalo jadralno padalo – tandem. Padalca sta sama nepoškodovana zlezla z drevesa, za padalo pa so poskrbeli kar sosedje v bližnjem stanovanjskem bloku.  Neki drugi jadralni padalec pa je s padalom srečno pristal kar sredi ulice. Tudi na Lijaku pri Ajševici naj bi dva padalca imela težave s pristajanjem.


To je bil šele prvi, sončni, praznični dan v naši »dolini adrenalina«.  Da le ne bi bil napoved celotne poletne sezone!

 

Fotografije v prilogi so prispevali I. Zlodej, O. Trušnovec in M. Matič.

 

tandem2

 tandem3slap2slap 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miljko LESJAK

 

 

 

 

 

GRS Tolmin

Natisni E-naslov