Planinsko društvo Tolmin

Zimska vaja Društva GRS Tolmin

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2024_zimska_vaja_7.jpgV petek in soboto, 12 in 13.1.2024, smo reševalci Društva GRS Tolmin izvedli usposabljanje iz zimske tehnike reševanja. Vajo smo sprva načrtovali teden dni prej, a smo jo zaradi deževnega vremena preložili. Še sreča, saj smo imeli teden dni kasneje prečudovito sončno vreme. 
V petek zvečer smo se zbrali v koči na planini Razor. Večer je minil ob predavanju o izkopavanju, oskrbi in transportu zasutega v plazu ter obravnavi poškodbe stegnenice. Seveda so bile zadeve predstavljene z medicinskega stališča. Nekateri so se še pred predavanjem povzpeli do predvidenega delovišča na prevalu Globoko in preverili snežne razmere.

V sobotnem jutru, ki se je začelo z lepim sončnim vzhodom, smo se povzpeli pod preval Globoko. Tu smo se razdelili v več skupin. Inštruktorji so pripravili 5 delovišč, na katerih smo spoznavali prerez snežne odeje, sestavljali AKI, s plazovnimi žolnami iskali "zasute planince" v plazu, izdelovali sidrišča s pomočjo cepinov in izvajali štafetni spust na oba načina ter z uporabo različnih zavornih sistemov. Za razliko od preteklih vaj se tokrat nismo zanašali samo na občutek, kakšno obremenitev zdrži posamezno sidrišče, ampak smo za preverjanje obremenitve uporabljali dinamometer, ki nam ga je za vajo posodila Komisija za reševalno tehniko pri GRZS. Včasih  so nas rezultati obremenitev sidrišč kar malo presenetili.

Za zaključek vaje je sledil štafetni spust ponesrečenca v akiju po strmi grapi. Tudi tu smo obremenitve na sidriščih in tudi na nosilnih vrveh preverjali z dinamometrom in beležili meritve.

Po pospravljanju in preštevanju opreme je sledila daljša analiza, po njej pa še pozno kosilo. Zimskega usposabljanja se je udeležilo 23 reševalcev in pripravnikov.

Osebju Planinskega društva Tolmin se zahvaljujemo za pripravljenost, da samo za naše usposabljanje odpre kočo na planini Razor, za vso prijaznost, odlično hrano in  oskrbo za oba dni. 

Fotografije: Milena Brešan, Miljko Lesjak

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov