Planinsko društvo Tolmin

Nesreča planinca na Krnu s tragičnim izidom

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2024_Nesreca_na_Krnu_5.jpgV sredo, 10.1.2024, smo bili gorski reševalci GRS Tolmin obveščeni, da že dva dni pogrešajo planinca, ki se je odpravil na Krn. Takoj je bilo aktivirano večje število reševalcev, ki so se s terenskimi vozili odpeljali do planine Zaslap pod Krnom, nato pa pričeli z iskanjem v smeri vrha. Za pregled terena smo uporabili tudi dron, s katerim smo pregledali grape na južnem pobočju.

Policija je za iskanje aktivirala tudi helikopter LPE, ki je priletel na kraj. Ob prihodu helikopterja na iskano področje pa so nas planinci obvestili, da so nad Kožljakom na višini 1740 m naleteli na truplo pogrešanega.

Po opravljenem policijskem ogledu je bil preminuli planinec s helikopterjem LPE prepeljan na pristajališče v Tolmin in predan pogrebni službi Komunale Tolmin. Po videnem na kraju samem je planinec zdrsnil več kot 200 višinskih metrov višje na pobočju Krna. Osebne predmete pokojnega, ki so bili raztreseni po pobočju, so reševalci prenesli v dolino.

V reševanju je sodelovalo 17 gorskih reševalcev in helikopter Letalske policijske enote. Z vremenom smo imeli reševalci tokrat res srečo. Po dveh dneh močne burje se je veter zjutraj za nekaj ur popolnoma umiril, tako da je lahko helikopter opravil reševanje.

V gorah so snežne razmere zelo zahtevne. Vsem, ki se podajajo v gore svetujemo, da s seboj vzamejo primerno zimsko opremo in da to znajo tudi pravilno uporabljati. Snežna podlaga se namreč hitro menja od poledenele, skorjaste, mehke, pa vse do globoko zapihanega snega.

Fotografije: Koren, Bric, Čopi in Lapanja.

Društvo GRS Tolmin

Lesjak Miljko

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov