Planinsko društvo Tolmin

Sobotni reševanji Postaje GRS

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2023_Sobotna_akcija_GRS_6.jpgSobota, 8.7.2023, se še ni niti prav začela, ko so že nesramno glasno zapiskali pozivniki in nas prebudili za reševanje. Poškodba lovca kakšnih 200 m pod lovsko kočo na Poreznu je bilo zapisano v tekstu. Iz Tolmina je tja gor več kot ena ura vožnje, iz Idrije le malo manj. Kljub dopustom in lepemu vremenu se nas je nabralo za dva terenca in nočno hitenje z modrimi lučmi se je začelo.

Pri hudo poškodovanemu lovcu je že bil njegov kolega, ki mu je pomagal, pomagal pa je tudi nam, da smo ga v temi hitreje našli. Imobilizirali smo ga na zajemalna nosila in nosila UT2000, potem pa se je začel naporen dvig po zelo strmem terenu do lovske koče. Uro in četrt ročnega poganjanja Kongove vitle je bilo potrebno, da smo ga lahko odložili na ravnini pred kočo. Še kratek prenos do reševalnega vozila in poškodovanega smo predali v varne roke zdravstvene ekipe NMP Idrija z željo, da poškodbe niso prehude.

Med pospravljanjem opreme po naporni noči nas je jutro nagradilo s čudovitim sončnim vzhodom.

Da preostanek sobote slučajno ne bi minil v mirnem martinčkanju kje ob hladni Soči, so poskrbeli jadralni padalci, ki so opazili padec njihovega kolega na drevesa na strmem južnem pobočju Mrzlega vrha. Del "ponočnjakov" se je zato odpeljal na planino Lapač in šel peš z opremo do padalca. Na srečo ni bil poškodovan, je pa uspel do našega prihoda celo varno pospraviti padalo z drevesa. Prevoz s terenskim vozilom v dolino je bil bolj miren, kot je bil njegov let s padalom.

Zadnje reševanje je v letošnji statistiki Postaje GRS Tolmin zapisano pod številko 37.

Miljko Lesjak, GRS Tolmin

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov