Planinsko društvo Tolmin

Postaja GRS Tolmin, 26.02.2022 - iskanje pogrešane občanke

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_2022_Akcija_Most_na_Soci_6.jpgPustno sobotno jutro je prekinil pisk pozivnika in obvestilo o iskalni akciji na območju Postaje v bližini Mosta na Soči. Petinosemdesetletna občanka je dan prej okoli 16. ure odšla z osamljene domačije v neznano smer. Večerno iskanje v temi, dežju in tudi sneženju ni obrodilo sadov.

 Več kot 70 se nas je zjutraj zbralo na izhodišču in odhitelo na pregled obsežnih, pa tudi zahtevnih terenov v okolici domačije.

Gorski reševalci, gasilci, policisti, vodniki z reševalnimi psi in domačini smo pregledovali poti, steze, gozdne ceste in pobočja v bližnji, pa tudi bolj oddaljeni okolici. Tudi policista z dronom sta prišla na pomoč pri pregledu terenov. Pozno popoldne je vodnica s psom za sledenje našla pogrešano v strmem gozdu kakšnih 300 m pod domačijo. Poškodovana, močno podhlajena in tudi slabo oblečena je preživela mrzlo noč ter po 24 urah še vedno zbrano odgovarjala na vprašanja.

Gorski reševalci smo jo oskrbeli, jo ogrevali in na nosilih TSL ob uporabi vrvne tehnike prenesli na čistino, kjer jo je oskrbela ekipa NMP Tolmin. Za transport smo aktivirali posadko policijskega helikopterja z dežurno ekipo GRS na Brniku. Ta se je morala kar potruditi, da je med močnimi sunki burje z elektromotornim vitlom dvignila ponesrečeno v helikopter ter jo nemudoma prepeljala v UKC Ljubljana.

Tokratno iskanje pogrešane se je srečno izteklo kljub skrajno neugodnim okoliščinam. Da bi se tudi vse druge tako dobro končale.

Miljko Lesjak

GRS Tolmin

Več fotografij tukaj

Natisni E-naslov