Planinsko društvo Tolmin

Letna vaja Postaje GRS Tolmin - sobota, 6.6.2020

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_20_IMGP0254PSCR2.jpgSprostitev omejitvenih ukrepov zaradi virusa smo reševalci Postaje GRS Tolmin izkoristili, da obnovimo znanje iz letne tehnike reševanja in se tako dobro pripravimo na prihajajočo poletno sezono. Tudi vreme nam je šlo na roko, saj je bila sobota daleč najbolj sončen dan v vsem deževnem tednu.

Ob 7. uri zjutraj smo se zbrali pred novimi postajnimi prostori, kjer so nam inštruktorji na kratko demonstrirali postopke, ki smo jih morali opraviti na vaji. Sledila je vožnja do skrivne lokacije na robu Šentviške planote. Vajo, ki je štela tudi za obnavljanje licence, so inštruktorji pripravili v strmi, deloma previsni in s policami prepredeni steni. Tu smo po skupinah in pod obremenitvijo izvajali postopke reševalne tehnike - vzpenjanje ob vrvni ograji, spust in dvig z uporabo tipizirane tehnike in vitla Ortler, spust po vrvi čez steno z vmesnimi prepenjanji in sestavljanje nosil UT2000 in TSL.  Da nam ne bi bilo preveč enostavno, so delovišča postavili na bolj zahtevnih in izpostavljenih mestih.

Po opravljeni vaji je sledila obvezna analiza, kosilo na Pečinah in seveda pospravljanje ter sušenje mokre in blatne opreme na postaji.

Vaje se je udeležilo 35  članov, med njimi tudi 7 pripravnikov in pripravnic za gorskega reševalca. 

 Več fotografij si lahko pogledate tukaj.

 Besedilo in foto: Miljko Lesjak

Natisni E-naslov