Planinsko društvo Tolmin

Reševanje na pobočju Vogla

b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_20_IMGP2898CR_p.jpgV četrtek 30.1.2020 okoli 13.30 ure so reševalce Postaje GRS Tolmin iz ReCo Nova Gorica obvestili, da se je na pobočju Vogla nad planino Razor zgodila nesreča, v kateri se je planinka huje telesno poškodovala. Na kraju nesreče je pokritost s telefonskim signalom zelo slaba, zato reševalci nismo uspeli priklicati prijavitelja in pridobiti še kakšnih informacij pomembnih za reševanje.

 Takoj smo za reševanje aktivirali dežurno ekipo NHMP na Brniku, na pristanku v Tolminu se je v helikopter Slovenske vojske vkrcal tudi letalec reševalec. Posadka helikopterja ga je skupaj z zdravnikom letalcem spustila do ponesrečene planinke. Po oskrbi in imobilizaciji so jo v reševalni vreči z elektromotornim vitlom dvignili v plovilo in odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 Reševanje je oteževal zelo močan veter v sunkih, zato je bila na pristanku ves čas pripravljena ekipa reševalcev z vso opremo. V primeru potrebe po klasičnem reševanju bi jih helikopter prepeljal do mesta varnega izkrcanja in s tem močno skrajšal čas dostopa.

 b_250_150_16777215_00_images_stories_grs_GRS_20_Derezice_-_neprimerne.jpgReševalci ugotavljamo, da je bil tudi tokrat vzrok nesreče zdrs pri sestopu zaradi uporabe derezic in smučarskih palic. Pobočje na mestu sestopa je zelo strmo, trda, mestoma poledenela podlaga je prekrita z novo zapadlim snegom.  

 V zadnjem času se čedalje več planincev odloča za vzpon v zasneženih gorah z uporabo derezic in smučarskih palic. Temu primerno se je povečalo tudi število nesreč zaradi zdrsa. Gorski reševalci ponovno opozarjamo vse planince, da je v zimskih razmerah, kot so trenutno v gorah, za varno hojo obvezna pravilna uporaba cepina in pravih derez.

 GRS Tolmin   

Natisni E-naslov